A Monero alapítója 378 vádpontban áll bíróság elé Dél-Afrikában

A Dél-afrikai Köztársaság kormánya bejelentette, hogy vádat emeltek a “Fluffypony” néven közismert Riccardo Spagni ellen 378 rendbeli csalás és hamisítás miatt egy 1,5 millió dél-afrikai randról szóló vállalati csalási ügyben. A leginkább a teljes anonimitást biztosító kriptovaluta, a Monero (XMR) alapítójaként és fő fejlesztőjeként ismert “Fluffypony” ebből a pozíciójából még 2019. decemberében mondott le.

Spagni szerint nagyon gyorsan meg fog oldódni az ügy

A dél-afrikai hírportál, a MyBroadband információi szerint Spagni lemondott a kiadatási meghallgatás jogáról az Egyesült Államokban még június elején. Egyben arra kérte a bíróságot, hogy gyorsítsák fel a kiadatását hazájának, a Dél-afrikai Köztársaságnak. Spagnit még tavaly nyáron tartóztatták le az Egyesült Államokban a csalási vádak miatt. Amikor letartóztatták, akkor igazából Los Cabosba tartott Mexikóba egy konferenciára, a magángépe csak tankolás miatt állt meg az USA-ban. Ugyan később szabadlábra helyezték, de az ügye nem állt meg. Spagni közben már gyökeret vert az Államokban, hiszen a jelenleg bírósági ügy papírjai szerint nemrég vásárolt egy ingatlant New Yorkban. A vádak szerint Spagni ellopott úgy 35 millió forintnak megfelelő randot az előző cégétől, a Cape Cookiestól.

Az ügyészség szerint az IT szolgáltató Ensync nevű cég nevében állított ki számlákat és azokat a saját számlájára fizettette ki a Cape Cookies-zal. Persze jöttek a normál számlák is, de a vádak szerint Spagni megnövelte a számlák mennyiségét és nem csak az Ensync, de három másik IT szolgáltató esetén is. “Fluffypony” egyébként ártatlannak vallotta magát. Ebben az ügyben adtak tehát ki körözést ellene és ezért tartóztatták le az Egyesült Államokban tavaly. Viszont mivel a dél-afrikai rendőrség nem tudta benyújtani a szükséges dokumentumokat, 2021. szeptemberében Spagnit elengedték. Mindenesetre a fejlesztő most azt nyilatkozta, hogy szeretne visszatérni Dél-Afrikába, amint csak tud, hogy végleg lezárja ezt a történetet. Az ügyvédei szerint amúgy az állam annyira sok hibát követett el az eljárás során, hogy nem kérdés az, hogy Spagnit fel kell menteni.