A NASA óriási bejelentéssel készül: új Hold-expedíció a láthatáron?

A NASA tegnap bejelentette, hogy október 26-án, hétfőn telekonferenciát tart egy, a Hold felszínével kapcsolatos izgalmas új felfedezéséről. Az új információ a SOFIA nevű csillagvizsgálóról érkezett.

A NASA nem akarja lelőni a poént: részleteket nem közölt a Holddal kapcsolatos izgalmas bejelentésükről

A NASA eddig sok részletet nem közölt az „izgalmas, új felfedezéséről”, amelyről bővebben az október 26-ai telekonferencián fognak beszélni. Azonban két dolog biztos: az új felfedezés a Hold felszínével kapcsolatos és a mélyűr feltárását segíti majd elő.

Az új, izgalmas adatokat a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, azaz a NASA sztratoszférában működő infravörös csillagászati obszervatóriuma) gyűjtötte össze. A SOFIA egy átalakított Boeing 747-es, ami a Föld légköre felett olyan magasságban tud repülni, hogy infravörös távcsövét a légköri vízgőz 99%-a felé képes emelni. Ezzel sokkal pontosabb képet tud adni nem csak a Naprendszerről, de távolabbi bolygórendszerekről is. Pont ezért a SOFIA legtöbb idejét nem is a Naprendszer vizsgálatával tölti, azonban nevéhez még így is számos felfedezést köthetünk saját rendszerünk bolygóival kapcsolatban is. 2016-ban például a SOFIA volt az, ami 40 év után először atomi oxigént detektált a Mars atmoszférájában.

A NASA közleményében az Artemis programjára is utalást tett, amely keretében 2024-ben az első nőt küldenék a Holdra, illetve a következő férfit is, hiszen 1972 óta nem járt ember a Hold felszínén. Az űrkutatóközpont távolabbi terveiben ráadásul komoly szerepet játszik a Hold. Itt akarnak egy olyan bázist kialakítani, ahonnan Mars expedíciókat tudnak majd indítani a 2030-as években.

Az Artemis programra tett utalás mellett az is lehetségesség teszi a Hold expedíciókkal kapcsolatos felfedezés bejelentését, hogy a telekonferencia egyik résztvevője Jacob Bleacher lesz, aki a NASA-nál a Human Exploration and Operations Missions direktorátusát vezeti. Ez a részleg felel a az emberi felfedezőutak megszervezéséért.

A bejelentés október 26-án hétfőn lesz, magyar idő szerint este 6 órás kezdéssel. Az érdeklődők élőben követhetik az eseményt a NASA honlapján.

A NASA óriási bejelentéssel készül: új Hold expedíció a láthatáron?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük