A nemzetközi pénzügyi szervezet a stabilcoinok használatát javasolná a költségek csökkentésére

A Pénzügyi Stabilitási Tanács új jelentése szerint a Fizetési és Piaci Infrastruktúrák Bizottsága tudni szeretné, hogy a stabilcoinok képesek-e olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat lehetővé tenni.

A globális fizetési szabványok kidolgozói csökkenteni akarják a külföldi pénzküldéssel járó költségeket. Hétfőn egy kormányközi csoport bejelentette, hogy megvizsgálják, hogy a stabilcoinok segíthetnek-e ebben.

A fizetési és piaci infrastruktúrákkal foglalkozó bizottság, az ágazat normáit meghatározó nemzetközi testület közölte, hogy a következő hónapokban tovább kívánja vizsgálni a stabilcoinok ügyét  – derül ki a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FBS), a globális pénzügyi rendszer felügyeletével megbízott, a világ központi bankjai és pénzügyminisztériumai által támogatott nemzetközi szervezet által közzétett jelentésből.

A röviden csak CPMI mérlegelni fogja azt, hogy a stabilcoinok használata a meglévő súrlódások kezelésével javíthatná-e és hogyan erősíthetné a határokon átnyúló fizetéseket. A vizsgálatok eredményeit az év végéig véglegesítik.

“Mivel a stabilcoin-ágazat gyorsan fejlődik, és potenciálisan globális méretű hatást gyakorolhat, a kockázatkezelésre nagy figyelmet kell fordítani” – tette hozzá a jelentés.

Az FSB, amelyet a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) támogat, és amelynek elnöke a holland központi bank elnöke, Klaas Knot, rövidesen, a pénzügyminiszterek szerdai ülése előtt ismerteti a világ kriptorendszerének meghatározására vonatkozó terveket, beleértve a stabilcoinokra vonatkozó normákat is.

Az FSB tavaly azt mondta, hogy azt szeretné, ha 2027-re a hiteles határokon átnyúló fizetések egy órán belül, 1% alatti tranzakciós költségekkel valósuljanak meg, és jelenleg számos lehetőséget vizsgál a cél elérése érdekében. A stabilcoinok támogatói a határokon átnyúló fizetések jelenlegi magas költségeire és bizonytalanságára hivatkoztak, mint meggyőző érvre, például a migráns munkavállalók hazautalásának segítésére.

Mások azonban szkeptikusak, különösen az algoritmikus stabilcoin, a terraUSD idén bekövetkezett nagy visszhangot kiváltó összeomlása után. Az Európai Központi Bank augusztusi jelentése igen borúlátó, mondván, hogy a bitcoin és a stabilcoinok a legrosszabb költségcsökkentési lehetőségek közé tartoznak, mivel azokat nem egy központi intézet adja ki.