Bitcoinban kaphatnák fizetésüket a brazil munkavállalók

Brazíliában az ország képviselőháza elé terjesztették azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a helyi munkavállalók bitcoinban kapják fizetésüket. A cél nem más, mint a pénz természetes evolúciójának elősegítése.  

A pénz az emberiség történetének egyik legnagyszerűbb alkotása. – áll a törvényjavaslatban – Lehetővé tette számunkra, hogy egy primitív, cserekereskedelemre épülő népből egy rendkívül összetett, produktív társadalommá fejlődjük.”

Nos, a bitcoin már tagadhatatlanul a pénz természetes fejlődésének a megtestesítője. Míg ugyanis minden korábbi, hagyományos fizetőeszköz hasonlít a megszokotthoz, a bitcoin a valuták egy teljesen új paradigmáját hozta el.

A 2008-as pénzügyi válság csúcspontján Satoshi Nakamoto fehér könyvében olyan ’digitális pénzrendszert javasolt’, ahol nincs szükség a pénzintézetekbe vetett bizalomra. Javaslatunk a korszerűsítésre épül, mely által a munkavállalók jövedelmük egy részét opcionálisan, a pénzügyi piacon létező kriptovaluták bármelyik típusában megkaphatnák” – tették hozzá.

Brazília, a bitcoin elfogadottság fellegvára?

Brazília a bitcoin védőangyalaként az utóbbi időben többször is címlapra került. Nemrégiben a kriptovaluták legitimmé tételére nyújtottak be törvényjavaslatot, és már az felmerült, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszközzé váljon az államban. Ugyan az ország kormánya új jogszabályokkal állna elő a szektor szabályozásának érdekében, több felmérés is azt mutatja, hogy mind az állam és mind a lakosság konkrétan odavissza van a bitcoin nyújtotta előnyökért. Az országban néhány éve a kriptopiacon jóval nagyobb az aktivitás, mint a hagyományos tőzsdéken, 2021-ben például több mint 4 milliárd dollárért vásároltak kriptót a helyiek.

De ne igyunk előre a medve bőrére. A törvényjavaslatot ugyanis a képviselőknek még meg kell vitatniuk és szavazásra kell bocsátaniuk ahhoz, hogy a tervezetet egyáltalán elkezdjék figyelembe venni, és persze az is előfordulhat, hogy a javaslat soha nem kerül elfogadásra. Így vagy úgy, a következő hetekben biztosan okosabbak leszünk, de valljuk be, már csak a felvetés is egy hatalmas lépés a bitcoin jövőjére nézve, hiszen az ehhez hasonló törvénytervezetek a bitcoin árfolyamának emelkedéséhez is vezethetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük