A Nike hamis NTF-k megsemmisítését kéri a bíróságtól

Ha egy olyan vállalat, mint a Nike, úgy találja, hogy valaki engedély nélkül használja a márkáját, kérheti a bíróságtól, hogy rendelje el az engedély nélküli áruk megsemmisítését. A Nike ezt már a múltban is megtette. A jelenlegi per különlegessége, hogy a termékek, amelyeket “el akarnak pusztítani”, az NFT-k.

A szóban forgó ügy a detroiti székhelyű StockX-et érinti, egy olyan oldalt, amely lehetővé teszi, hogy az emberek használt márkákat, köztük Nike tornacipőket vásároljanak és adjanak el. Ezek a tornacipők a legnépszerűbb termékei közé tartoznak, és néhány hónappal ezelőtt a StockX úgy döntött, hogy egy lépéssel tovább megy, és a Nike Dunk, a Jordan 1 és más cipőcsaládok NFT-verzióit árulja.

A StockX szerint az NFT-k – amelyeket Vault NFT-nek nevez – egyszerűen egy nyugtát jelentenek. Ezeket a vásárlók a fizikai cipővel egyenértékű párra válthatják be. Ha a beváltás mellett döntenek, akkor az NFT-t le kell adniuk. Az NFT-k egyébként így néznek ki:

StockX, Nike, Fake NFT

Talán nem meglepő, hogy a Nike, amely nemrég jelentette be saját partnerségét az RTFKT NFT stúdióval, nem veszi be a StockX “nyugta” elméletét az NFT-kről. A cipőóriás számára az NFT-k egyenesen védjegybitorlást jelentenek.

Hogy dönt a bíróság egy ilyen ügyben?

A múlt hónapban a New York-i szövetségi bíróságon benyújtott panaszában a Nike azzal vádolta a online piacteret, hogy lenyúlja a márkáját, hogy így szerezzen pénzt az NFT-k “aranylázas piacán”. (A vállalatnak lehet, hogy igaza van: sok NFT jóval 1000 dollár feletti áron kelt el, és úgy tűnik, kevesen érdeklődnek a cipőkre való beváltás iránt).

A Nike azt szeretné, ha a vállalat átadná nyereségét, és leállítaná az NFT-cipők értékesítését. Továbbá kívánja annak elrendelését, hogy a StockX adja át megsemmisítésre minden egyes Vault NFT-jét a Nikenak.

Alexandra Roberts, a New Hampshire-i Egyetem védjegyjogász professzora szerint meglehetősen gyakori, hogy a vállalatok kérik a szellemi tulajdonukat sértő áruk megsemmisítését. Igazából még törvény is feljogosítja őket erre. Azt azonban, hogy a bíróság megadja-e a végzést, valószínűleg az határozza meg, hogy a márkatulajdonos mit szeretne megsemmisíteni.

“Az anyagok megsemmisítése ésszerűnek tűnhet, ha egy étterem előtti tábláról, étlapokról, szalvétákról és pizzásdobozokról beszélünk. De pazarlásnak tűnhet a nyilvánosság számára, ha ez ruhák felgyújtásának vagy ékszerek beolvasztásának formájában történik” – mondta Roberts.

Lehetséges egyáltalán az NFT-k megsemmisítése?

Hol illeszkednek ebbe az NFT-k? Ez nyitott kérdés, mivel a bíróságoknak még soha nem kellett ezzel foglalkozniuk. És még ha a New York-i bíróság bele is egyezik a StockX NFT-k megsemmisítésének elrendelésébe, akkor is kérdés, hogy a Nike pontosan hogyan járna el.

A blokklánc feljegyzései azt mutatják, hogy a StockX valóban felírta az NFT-ket az Ethereumra. Ez azt jelenti, hogy azok elpusztíthatatlanok. Kivéve abban a rendkívül valószínűtlen esetben, ha a fejlesztők beleegyeznek a blokklánc elágazásába, hogy megszabaduljanak tőlük.

Egyesek szerint a Nike számára az lenne a legpraktikusabb, ha az NFT-ket egy úgynevezett burner walletbe küldenék. Ez nem semmisítené meg őket, de mégis ugyanazt a célt érné el:

“Ez azt jelenti, hogy a legjobb eredmény egy olyan márka számára, amely az NFT-k megsemmisítésére törekszik, az lehet, ha egy égető címre küldi őket. Ez még mindig nem semmisíti meg őket ténylegesen, de képtelenné teszi őket a továbbításukra” – írja a Fashion Law Blog.

Ha a bíró a Nike mellé áll az ügyben, és egyetért azzal, hogy az NFT-ket meg kell semmisíteni, érdekes lesz látni, hogy a vállalat valóban alkalmazni fog-e egy égető tárcát. Talán egy napon a jövőben lehet, hogy lesz egy blokklánc-tárca, ami tele lesz csak hamisított és engedély nélküli luxuscikkekkel.