A norvég központi bank az Ethereum mellett tette le a voksát

A norvég központi bank Ethereumot használ a nemzeti digitális valuta kiépítésére.

A norvég központi bank digitális valutájának prototípus infrastruktúrája az Ethereumon alapul – közölte hivatalosan a Norges Bank. Az intézet jelentős mérföldkőhöz érkezett a digitális valutával kapcsolatos erőfeszítéseiben, mivel közzétette az ország központi banki digitális valutájának (CBDC) nyílt forráskódját.

A GitHubon elérhető sandbox célja, hogy interfészt kínáljon a teszthálózattal való interakcióhoz, lehetővé téve olyan funkciókat, mint az ERC-20 tokenek mintelése, égetése és átutalása – közölte a Norges Bank hivatalos CBDC partnere, a Nahmii egy blogbejegyzésben.

A Nahmii hangsúlyozta, hogy a kód jelenlegi verziója eleve nem támogatja a MetaMask nevű Ethereum-tárcát, és csak a megfelelő hitelesítő adatokkal rendelkező felhasználók számára érhető el privát módon.

A Norges Bank sandbox-a a megfelelő okosszerződések és hozzáférés-ellenőrzések telepítése mellett egy egyedi frontendet és olyan hálózatfigyelő eszközöket is tartalmaz, mint a BlockScout és a Grafana.  A Norges Bank múlt pénteken a Twitteren említette, hogy a norvég CBDC prototípus infrastruktúrája az Ethereum technológián alapul.

A központi bank korábban már májusban is tett utalást az Ethereumra egy CBDC-vel kapcsolatos blogbejegyzésében. A bank tavaly áprilisban hivatalosan bejelentette a CBDC tesztelésének tervét, arra számítva, hogy a különböző konstrukciók két éven át tartó kipróbálásával megtalálja a megoldást saját digitális pénzére.

A jegybank 2021 novemberében kiadott egy dokumentumot, amelyben a lehetséges CBDC-konstrukciókra hivatkozott, beleértve az olyan blokkláncokon alapuló megoldásokat is, mint az Ethereum, a Bitcoin és a Bitcoin SV. A Norges Bank a különböző technikai lehetőségek mérlegelése során kihangsúlyozta, hogy az interoperabilitás az egyik legfontosabb tényező.

A hír épp akkor érkezett, amikor Nemzetközi Valutaalap (IMF) megosztott egy dokumentumot, mely szerint 2022 júliusában 97 ország, vagyis a globális központi bankok több mint fele vizsgált meg vagy fejlesztett CBDC-t. Ezzel szemben viszont eddig csak két ország indította el a valóságban a projektet, Nigéria és a Bahama-szigetek – közölte az IMF.