Ellopták a kriptód? A MetaMask segít visszaszerezni

Rohamosan nő a kripto csalások száma, de a MetaMask segít a kifosztott usereinek visszaszerezni a tokenjeiket.

A megdurrantott kripto

Ha valakinek ellopják a kártyáját, akkor pillanatok alatt le tudja tiltani és a bankja segítségével könnyen visszavonhatja a tolvaj által indított tranzakciókat is. A kriptók világában azonban nem ennyire jó a helyzet, hiszen a kicsalt tokeneket sokszor lehetetlen visszaszerezni.

Kripto nyomozók

A MetaMask ezért a virtuális vagyontárgyakra specializálódott Asset Reality nevű nyomozó irodát kérte fel, hogy segítsenek a károsultaknak. A MetaMask wallet ügyfelei így végre hathatós segítséget kaphatnak és a hatóságok is hatékonyabban léphetnek fel a kripto csalók ellen.

Összefogás

Az együttműködés gondolata Jacob Cantele fejében fogant meg először. A cég műveleti vezetőjének elege lett abból, hogy a kripto csalások károsultjai sehol se kapnak érdemi segítséget és a kripto visszanyerési szolgáltatások többsége is csak kamu. Ráadásul az áldozatok segítség kérésére még több csaló özönlik elő, akik másodszor is megpróbálják megvágni őket. Aidan Larkin, az Asset Reality vezérigazgatója, ezt megerősítette:

A kripto elvesztése nagyon megalázó és magányos élmény. És azok száma, akiket másodszor is megkárosítanak nagyon magas.

Nyomozás

A MetaMask ezért az Asset Reality-vel közösen egy olyan szolgáltatást indít hamarosan útjára, ami hathatós segítséget nyújthat majd a károsultaknak. Alex Herman, a MetaMask biztonsági főnöke elmondta, hogy az első körös nyomozást ők maguk bonyolítják majd le. Az ügyfeleik a cég weboldalán keresztül tudnak majd bejelentést tenni. Az adatokat aztán továbbítják majd az Asset Reality-nek, akik tovább követik majd a tokenek nyomát. A nyomozó cég pedig szükség esetén összeköti az áldozatokat a hatóságokkal és ügyvédekkel is. Ezen kívül például az NFT-k esetében még az online piacokat és galériákat is figyelmeztetni tudják, hogy lopott árukkal akarnak kereskedni náluk.

A nyomozás során a bejelentések alapján több adatot is össze tudnak majd gyűjteni egy-egy átverésről, ezáltal is növelve annak esélyét, hogy megkerüljenek az ellopott tokenek. A nyomozóiroda segítségével az áldozatok együttesen tudnak majd feljelentést tenni a kripto csalások kapcsán és így szélesebb körű törvényszéki nyomozás veheti kezdetét.

Vadnyugat helyett védelem

Larkin elismerte, hogy a károsultak összekötése elég nagy feladat lesz. Tovább rontja az esélyeket az, hogy a csalók nagy része olyan országokban tevékenykedik, ahová nem ér el a törvény keze. Mindezek ellenére Larkin hisz abban, hogy a közös fellépéssel megvédhetik a felhasználókat és jelentősen nő majd a felderített esetek és a megkerült tokenek száma. Ezen kívül a két cég közötti együttműködés lehet az első lépés egy biztonságosabb, felhasználóbarát Web3 felé, ahol nem vadnyugati törvények uralkodnak.