A Nostr protokoll bemutatása és alkalmazása

A közösségi média mára már szerves részét képezi online életünknek; így szerzünk be új információkat, reagálunk a hírekre és kommunikálunk egymással. Azonban ezeknek az alkalmazásoknak a hirdetéseken keresztül kellett nyereséget termelniük a befektetők számára, így a cenzúra falai egyre nőttek az elmúlt években.

A közösségi média alkalmazásokat soha nem arra szánták, hogy tartalomgyártók legyenek, csak információ terjesztő szerepben kellene működniük. De az információ terjesztés funkciójuk miatt a belpolitika, a vállalatok és a kormányok nyomást gyakoroltak rájuk, hogy bizonyos narratívákat megfékezzenek, míg másokat erőltessenek.

Ahogy azonban a felhasználók kezdték észrevenni, hogy bizonyos tartalmakkal és személyekkel igazságtalanul bánnak ezek a platformok, illetve sok esetben a közösségi média félretájékoztat, a cenzúra csúszós lejtője egyre inkább alternatív vagy privát platformok felé terelte a felhasználókat.

Az egyéb privát platformokra való áttéréssel azonban az a probléma, hogy megkapod a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét, de csak egy kisebb közönségnek vagy közösségnek mondhatod ezt el.

Elhagyhatod tehát bármelyik központosított közösségi médiaplatformot (Facebook, Twitter, Instagram), de a tartalmaidat és követőidet nem viheted könnyen magaddal. Itt lép be a képbe egy új protokoll, a Nostr, amely erre a probléma kínál egy lehetséges megoldást.

Mi az a Nostr?

A Nostr egy nyílt protokoll, amelynek célja egy cenzúrának ellenálló globális adatmegosztó hálózat létrehozása, elsősorban a közösségi hálózatok fejlesztésére összpontosítva. A protokoll nem egy központi szerverre támaszkodik, hanem helyette minden felhasználó futtathat egy klienst.

E kliens segítségével a felhasználók úgy tesznek közzé tartalmat, hogy posztot írnak, azt a privát kulcsukkal aláírják, és elküldik más szervereknek, amelyek aztán továbbítják a tartalmat a relay-ek hálózatának.

A továbbítás módja is egyszerű elven működik. A relay-eknek egyetlen feladatuk van, hogy fogadják a posztokat, és továbbítsák azokat a hálózat további résztvevőinek. A felhasználók megbízhatnak egy vagy több relay-t az adataikkal. Ha azonban ezek a relay-ek összejátszanak, hogy eltávolítsanak bizonyos információkat vagy blokkolják a tartalmakat; a felhasználók akkor helyettük saját relay-t is üzemeltethethetnek.

A Nostr protokoll tehát a decentralizált azonosításnak köszönhetően lehetővé teszi a webhelyek és internetes alkalmazások számára, hogy a felhasználó kérésére hozzáférjenek ezekhez az adatokhoz, és ezzel “decentralizált” közösségi hálózatokat hozhatnak létre és webhelyek közötti átjárhatóságot biztosítanak.

A projekt saját weboldalán további technikai részleteket olvashatnak az érdeklődők. A ‘awesome nostr’ oldal pedig szinte az összes jelenlegi klienst és alkalmazást felsorolja, ami már most is egy szép hosszú lista.

A Nostr finanszírozása

Miközben a Nostr-t használó ügyfelek száma folyamatosan növekszik, a nyílt forráskódú projekt mögött álló csapat kijelentette, hogy nem fog kockázati tőkét bevonni, mint ami általánosan bevett gyakorlat, ha például egy centralizált közösségi médiaplatformot építenének. A Twitter korábbi vezérigazgatója azonban már sokat beszélt a Nostr érdemeiről, sőt, úgy döntött, hogy aktívan finanszírozza is a fejlesztését. Jack Dorsey nagyjából 14 BTC-t, azaz körülbelül 245 000 dollárt adományozott a Nostr fejlesztésének további finanszírozására.

Hogyan tudod használni a Nostr-t

A Nostr-hálózathoz való hozzáféréshez a Nostr egyik kliensét kell használni.

  1. Hozzunk létre egy privát/publikus kulcspárt egy Nostr-kliens segítségével, mint például az anigma.io, vagy az astral.ninja. Az előbbi automatikusan létrehoz egy privát/publikus kulcspárt. Az utóbbi alkalmazás azonban megkérdezi a felhasználótól, hogy szeretne-e ilyen kulcspárt létrehozni, és beleegyezés esetén létrehozza azt. Ezek a kulcspárok jelentik a Nostr rendszerben az identitást. Ha a kulcsok létrehozásának és kezelésének egy egyszerű módszerét szeretnénk választani, a legjobb megoldás egy olyan webes tárca telepítése, mint az Alby. Az Alby natív Nostr parancssor támogatással rendelkezik. Ez segít létrehozni egy privát kulcsot, amiből aztán levezethető a publikus kulcs, amit később a különböző Nostr frontendekhez lehet használni.
  2. Mentsd el a privát kulcsot: Miután létrehoztad a privát/publikus kulcspárt, a privát kulcsot egy biztonságos helyre el kell menteni. Továbbá, ha véletlenül mégis elveszítenéd az újonnan létrehozott privát kulcsot, bármikor generálhatsz magadnak egy újat.
    Szükség esetén több kulcsot is létrehozhatsz. Ugyanaz a kulcs használható minden nostr kliensen. Ha több identitást vagy fiókot szeretnél létrehozni, akkor új kulcspárokat is bármikor létrehozhatsz.
  3. Frissítsd a profilodat: A kliensről, amit használsz, bármikor frissítheted a profilod nevét, képét stb. Azonban pontosan a klienstől függ, hogy a profilodon mit és mennyiszer frissíthetsz. Általában az összes kliens engedi megváltoztatni a nevet, a bemutatkozó leírást és a profilképet.
  4. Egy poszt megírása: A kliensek jelenítik meg a többi felhasználó posztjait és hozzászólásait is. Emellett a kliensek teszik lehetővé a saját posztok megosztását és másoknak a követését is. Az astral damus kliens például lehetővé teszi mások követését; az anigma.io kliensben azonban erre nincs lehetőség, mivel úgy működik, mint a Telegram és itt nyilvános csevegőszobák vannak.
  5. Felhasználók keresése: a ninja rendelkezik egy globális feed felülettel is, ahol láthatod mások posztjait. A nostr.io/stats oldal a legaktívabb felhasználókat rangsorolja. A damus.io/channels oldal néhány aktívabb nyilvános csatornát is kilistáz.

Mit ad nekünk a Nostr?

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a Nostr egy technológiai alapszabvány lehet, amely a közösségi médiát és az adatmegosztást, és ami még fontosabb, az ellenőrzött adathozzáférést az internet szerves részévé teszi.

Az olyan protokollok, mint a Nostr, nem egyszerűen a jelenlegi közösségi média és adatbirtoklás helyettesítését célozzák meg, hanem annak korszerűsítését. A cél az lenne, ha az emberek saját maguk rendelkezzenek az adataik tulajdonjoga felett. Az alkalmazásoknak pedig csak engedéllyel lehessen hozzáférni hozzájuk. Ez lehetővé teszi, hogy a technológia valóban az embereket szolgálja, és az adatok nem megfelelő felhasználása esetén segít a kormányok és a vállalatok felelősségre vonásában.

Ha szeretnéd kipróbálni a Nostr-t, vagy többet szeretnél megtudni róla, akkor keresd fel a következő forrásokat is: GitHub, Kliens lista, Reddit, Telegram.