A OneCoin kriptokirálynőhöz köthető nagyfőnök holttestét találták meg

Egy Dél-Afrikában lelőtt bolgár maffiózó bizalmas információkkal rendelkezhetett a kriptokirálynőről, Ruja Ignatováról.

Amint arról a Szabad Európa Rádió beszámolt, Krasimir Kamenovot – más néven “Kuro”-t – május 25-én találták holtan feleségével és két másik áldozattal együtt fokvárosi otthonában. Kamenov állítólag számos legális és illegális üzletet működtetett. Most az a feltételezés látott napvilágot, hogy az alvilági főnököt azért ölték meg, mert túl sokat tudott a bolgár elit és a bűnözői alvilág közötti kapcsolatokról.

Márciusban Kamenovot azzal vádolták meg, hogy ő rendelte el Ljubomir Ivanov rendőrtiszt meggyilkolását. Amikor Ivanov otthonában házkutatást tartottak, a hatóságok olyan papírokat találtak, amelyek a OneCoin kriptokirálynő, Ruja Ignatova megölési tervét tartalmazták, aki 2017-ben tűnt el, miután 5 milliárd dollárt csalt ki a OneCoin befektetőitől.

A dokumentumok, amelyek azt sugallták, hogy a nőt 2018-ban kivégezték, egy bolgár drogbárót és Kamenov társát is megemlítik.

A papírok szerint – amelyeket állítólag a bolgár Nyomozóirodák és Adatszolgáltatások Hivatala (BIRD) megvizsgált – a nőt a Jón-tengeren egy jachton ölték meg.

A BIRD szerint Kamenov volt a “forrása” az állítólagos összeesküvésről szóló rendőrségi jelentéseknek, és arra készült, hogy többet is felfedjen az amerikai nyomozók előtt.

“Az az érdekes, hogy olyan emberek, akik az elmúlt 20 évben csak városi legendák voltak, hirtelen címlapra kerülnek” – mondta Miroliuba Benatova oknyomozó újságíró a Szabad Európa Rádiónak.

“Hirtelen kezdtek megjelenni olyan információk, hogy Kuro gyanúsított, és öt gyilkosság megszervezésével vádolják. Mintha ez az ember eddig védve lett volna mindettől”.

Hozzátette: “Az egész politikai elit és az igazságügyi rendszer elitje nagyon világosan megmutatta, hogy ezek az emberek, akik a szervezett bűnözésből érkeznek, de ügyeiket tisztára mosták, összefonódtak”.

A rendőrség egyelőre nem közölt indítékot vagy gyanúsítottakat Kamenov meggyilkolásával kapcsolatban.

A 2014-ben indított OneCoin-t bitcoin gyilkosnak hirdették. A hatalmas hozamokat garantáló kriptopénz helyett egy használhatatlan vackot kaptak a befektetők. Az alapító Ignatova és csapata azonban olyan fenomenális meggyőzői készségekkel rendelkezett, hogy emberek százezreit húzták csőbe, és gazdagodtak meg az áldozatok hiszékenységét kihasználva.