Egy ügynöki jelentés szerint a OneCoin kriptokirálynője meghalt

A Bureau for Investigative Reporting and Data (BIRD) által látott dokumentumok egy olyan ügynöki jelentést tartalmaznak, amely szerint Ruja Ignatova, a több milliárd dolláros kriptopénz-csalás, a OneCoin két társalapítójának egyike 2018 novemberében meghalt egy görögországi jachton. Ignatova holttestét állítólag feldarabolták és a Jón-tengerbe dobták.

A jelentés szerint az említett gyilkosságot feltételezhetően Christoforos “Taki” Amanatidis, egy hírhedt drogbáró megbízásából hajtották végre. Georgi Georgiev Vasilev, bolgár állampolgár és Amanatidis sógora állítólag ittas állapotban fedte fel a gyilkosságot.

A BIRD szerint az állításokat alátámasztó dokumentumok olyan anyagok részei, amelyeket egy tavaly márciusban meggyilkolt egykori vezető bolgár rendőr, Ljubomir Ivanov otthonában találtak. Az oknyomozó újságíró szervezet az ügyhöz kapcsolódó jelentéseket a bolgár belügyminisztérium fegyelmi ügyeivel is összefüggésbe hozta.

“Az ügyészség tud a dokumentumokról, de nem tekinti meg azokat a büntetőeljárási törvény értelmében, és egyelőre nem vizsgálja a Ruja Ignatova meggyilkolásával kapcsolatos adatokat sem…” – magyarázta a BIRD.

A bolgárról lefordított leleplezést kommentálva a Crypto Xpose, a OneCoin-ügy felderítésén serényen munkálkodó Twitter-fiók megjegyezte, hogy bár az állítólagos gyilkosság “lehetséges, nincs valódi bizonyíték” arra, hogy az valóban megtörtént.

“Én nem venném biztosra ezt az információt, hogy Ruját 2018 novemberében ölték meg. Természetesen lehetséges, de nincs rá valódi bizonyíték. Az FBI általában nem szokott halottakat a 10 legkeresettebb személy listájára tenni. Továbbá, Bulgária az Bulgária…” – állt a tweetben.

Ignatova neve egy londoni ingatlanvásárlási ügyben is előkerült

Az új feltételezések akkor láttak napvilágot, amikor felröppent a hír, hogy a 2017 óta szökésben lévő Ignatova a londoni Kensingtonban vásárolt ingatlant. Ignatova a jelentések szerint egy fedőcégén keresztül vette meg a lakást, és az Egyesült Királyság szabályainak megfelelően őt tüntették fel haszonélvezőként. A BBC jelentése azonban a németországi Bielefeld városának ügyészeire vezette vissza a fejleményt.

Az ingatlant a Knight Frank ingatlanforgalmazó cég bocsátotta árverésre, eredetileg 12,5 millió fontért, de később 11 millió fontra csökkentették az árát. Miután azonban a média beszámolt Ignatova kapcsolatáról a házzal, az ingatlant törölték a listáról.