A OneCoin kriptokirálynője 5 év után életjelet adhatott magáról

Ruja Ignatova, akit kriptokirálynőnek is neveznek, több milliárd dollárnyi ügyfélpénzt lovasított meg a OneCoin Ponzi-rendszerével. 2017-ben eltűntnek nyilvánították, és azóta sincs információ kilétéről. Az FBI által is körözött nő azonban most több mint 5 év után, életjelet adhatott magáról.

Múlt héten az iNews című brit lap arról számolt be, a Ruja Ignatovát képviselő ügyvédek hivatalosan is igényt nyújtottak be egy, a londoni Kensingtonban található négyszobás penthouse lakás tulajdonjogára a Companies House vállalatához. A beadott dokumentumban az ingatlan haszonélvezőjének a bolgár nőt tüntették fel.

2021-ben a BBC által Jamie Bartlett-tel, a The Missing Cryptoqueen podcast házigazdájával közösen végzett nyomozás – amely Ignatova és a OneCoin vezetőségének más tagjai nyomára próbált bukkanni – megállapította, hogy a nő kapcsolatban állt egy Kensingtonban található exkluzív ingatlannal.

Ignatova állítólag 2016-ban rövid ideig az ingatlanban tartózkodott, de a lakás azóta nagyrészt üresen állt, leszámítva a OneCoinhoz kapcsolódó személyek, köztük a testvére, Konstantin alkalmi látogatásait. Ő és Sebastian Greenwood, a OneCoin társalapítója is bűnösnek vallotta magát csalás és pénzmosás vádjában az Egyesült Államokban.

Az ingatlanban több olyan műalkotás is látható, amelyeket vélhetően Ignatova vagy az ő megbízásából vásároltak, köztük egy Andy Warhol által készített, jellegzetes Lenin-portré. A Private Eye korábban úgy becsülte, hogy a lakásban 500 000 font értékű műalkotások voltak, amelyeket a londoni Halcyon galériától vásároltak.

Az ingatlan megvásárlásával kapcsolatban Németországban jelenleg is folyik eljárás, ahol egy Ignatovához köthető ügyvédet pénzmosással vádolnak, mivel állítólag a OneCoin befektetőitől származó pénzeket utalt át az ingatlan megvásárlására.

A lakás tulajdonosa hivatalosan az Abbots House Penthouse Limited, egy névtelen guernsey-i fedőcég, ami azt jelenti, hogy Ignatova nevének eddig nem kellett szerepelnie a földhivatali okiratokon vagy a nyilvános nyilvántartásokban.

A Companies House szabályainak megváltoztatása viszont azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban bejegyzett cégek esetében az ingatlanok haszonélvezőit mostantól meg kell nevezni. Úgy tűnik tehát, hogy a szökevény előbújt a rejtekhelyéről, hogy hivatalos igényt támasszon a londoni ingatlanra.

Jamie Bartlett, aki megpróbálta felkutatni Ignatovát, azt mondta, hogy ez a hír “az egyik legérdekesebb fejlemény a történetben”.

“A világ legkeresettebb nője most már hivatalosan is egy londoni penthouse végső haszonélvezőjeként szerepel” – tette hozzá.

“Ez azt sugallja, hogy még mindig él, és valahol vannak olyan dokumentumok, amelyek fontos nyomokat tartalmaznak a közelmúltbeli tartózkodási helyére vonatkozóan. Ha más nem is, ez megkönnyíti a hatóságok számára, hogy befagyasszák a vagyonát- és talán még a pénzt is elkezdhetik visszaszolgáltatni az áldozatoknak.”

Az FBI úgy véli, hogy a nő német útlevéllel utazhatott Athénba, onnan pedig esetleg az Egyesült Arab Emírségekbe, Németországba, Oroszországba, vagy akár vissza Bulgáriába. Az FBI 4 milliárd dolláros kriptopénzcsalással vádolja a nőt, aki felkerült a világ 10 legkeresettebb bűnözőjének listájára.