Hova lettek a hírhedt Onecoin csalás felelősei?

Hol vannak a híres Onecoin csalás felelősei? Aki a kezdetektől követi a kriptovaluta témát, annak a híres Onecoin biztosan ismerős. A híres csalás óta már jóval több és jóval nagyobb kárt okoztak különböző, elsősorban random altcoinokkal összefüggő manipulációk, pump and dump átverések és stabilcoin összeomlások. Ennek ellenére a mai napig talán a Onecoin esete számít az első az egész világra kiterjedő, igazán nagyot durranó, nagy visszhangot kapó, kriptós csalásnak. A csalásban egy magát csak “kriptokirálynőnek” nevező bolgár nő, Ruja Ignateva, a világot járva népszerűsítette a “forradalmi” Onecoin projektet. Maga a csalás nem volt túl kifinomult, egyszerű piramis játék bizonyult. A projekt mögött álló személyek a régi befektetőket az új befektetők által betett pénzből fizették ki, közben pedig az összes többi fennmaradó pénzt amit csak lehetett ellopták. A piramis 2017-es összeomlása végül 4 milliárd dollárt temetett maga alá.

A bűncselekmény felderítését nehezítette, hogy a csalásból profitáló személyek száma végeláthatatlan. A közöttük lévő kapcsolati hálók pedig szinte kibogozhatatlanok. Ez persze nem véletlen, hiszen akkoriban még nem lehetett csak úgy simán névvel, arccal elindítani egy saját altcoint, zsebre tenni a befektetők pénzének egy jó részét, írni egy sajnálkozó tweetet az árfolyam összeomlása után, majd ugrani a következő projektre. A Onecoin mögött bűnözők voltak, akik bűncselekményre készültek.

Börtön, gyilkosság, a többiek beköpése és édes élet

A kriptokirálynő Ignatova úgy felszívódott, hogy a hatóságok a mai napig még csak azt sem tudják hol keressék. Bátyja, aki szintén részt vett a csalásban, nem volt ilyen szerencsés. Konstantin Ignatovát, a királynő bátyját 2019-ben Los Angelesben letartóztatták. Jelenleg 90 éves börtönbüntetését tölti. Két angol férfi, Christopher Hamilton és Robert McDonalds, akiket 32 millió dollár károkozással vádolnak, szintén évek óta raboskodik. Jelenleg az Egyesült Királyságban ülve küzdenek azért, hogy ne adják őket ki az Amerikai Egyesült Államoknak. Bárhogy is alakuljon a történet könnyen lehet, hogy ők is életük végéig rács mögé kerülnek.

Eközben egy amerikai férfi, David Pike, akit azzal vádoltak, hogy segített a csalóknak tisztára mosni a lopott pénzt, kiváló ügyvédjének hála megúszta 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel. Egy Frank Schenider nevű úriember szintén letartóztatásba került. Ő a nyomozók szerint Ignatova “közeli ismerőse” volt. Jelenleg kiadatását várja az Amerikai Egyesült Államoknak. Karl Sebastian Greenwood, a Onecoin projekt marketing menedzsere jelenleg egy manhattani börtönben ül. A hírek szerint épp azon dolgozik, hogy mindent és mindenkit feldobva alkut kössön a nyomozókkal és minél jobban lecsökkentse a börtönbüntetését.

A Onecoin csalás felelősei között vannak olyanok is, akiknek egészen kemény sors jutott. Oscar Brito Ibarra és Ignacio Ibarra a Onecoin népszerűsítésében vettek részt. Úgy tűnik azonban, hogy ha Mexikóban egy csalást népszerűsít valaki az ismerőseinek, annak komolyabb következménye van, mint Európában. A két férfi holttestét 2020-ban találták meg. Haláluk ügye a mai napig megoldatlan, még gyanúsított sincs. Mindeközben a “királynő , Ruja Ignateva a becslések szerint 230,000 BTC érmével éldegél valahol.