A PayPal korábbi vezére 100 millió dollárnyi BTC-t vásárolt

A többek között Peter Thiel, korábbi PayPal vezérigazgató által alapított Founders Fund 2023 nyár végén és kora őszén 100 millió dollár értékben fektetett bitcoinba, amikor a kriptovaluta árfolyama még 30 000 dollár alatt volt. A Reuters-nek adott tájékoztatásból kiderül, hogy a kockázatitőke-társaság 200 millió dollárt különített el bitcoin és ethereum vásárlásra egyenlő arányban.

A Founders Fund -ot 2005-ben alapította Peter Thiel, Ken Howery és Luke Nosek. Első tőkeemelésük 50 millió dollárra rúgott, 2006-ban azonban megjelent Sean Parker, a Napster egyik alapítója és a Facebook korábbi elnöke. A cég első befektetője volt többek között a Space Exploration Technologiesnek – röviden SpaceX-nek – és a Palantir Technologies-nak is. Peter Thiel volt többek között az első külsős befektetője a Facebook-nak, alapja pedig 2014-ben átlépte az 1 milliárd dolláros nettó eszközállományt. A technológia iránti elkötelezettséget mutatja, hogy a Founders Fund 2014 és 2022 között 1,8 milliárd dolláros profittal kereskedett bitcoinnal, melyet az FTX összeomlása előtt adtak el.

2023-ban, a Silicon Valley Bank csődje előtt azt tanácsolták vállalataiknak, hogy vonják ki pénzüket a március 10-én csődbe ment bankból, hogy újabb tőkeemelést hajthassanak végre a Founders Fund-ban. A 2008-as gazdasági válság óta legnagyobb bankcsődjét követően a Founders Fund a kriptovállalkozásokra helyezi a hangsúlyt, az általuk kezelt vagyon 12 milliárd dollárnál is több.

Nemcsak Peter Thiel nyit a bitcoin felé

Peter Thiel, az alap társalapítója korábban már nyilvánosan elismerte a bitcoin pozitív jellemzőit, mint az értékállóságot és mint fedezetet a jegybanki politikával szemben. A liberális üzletember azok után is támogatta a bitcoint és a blokklánc-technológiát, hogy 2022-ben számos nagyobb kriptotőzsde omlott össze, és a vezető kriptovaluta árfolyama 15 000 dollár körülre esett vissza. A napokban a bitcoin árfolyama átlépte az 50 000 dollárt is, és ugyan messze van még korábbi, 69 000 dolláros csúcsától, amit 2021 novemberében ért el, a piaci trend egyértelműnek tűnik.

Peter Thiel alapja mellett a Michael Saylor vezette MicroStrategy is élénken vásárolt az „akciós” bitcoinból a tavalyi évben. Az üzleti intelligenciát és felhőszolgáltatásokat fejlesztő vállalat 2023-ban több, mint 56 ezer bitcoint vásárolt, ezzel pedig összesen már több, mint 190 ezer BTC-nél tartanak, melynek összértéke 9,5 milliárd dollár körül van.

2024 januárjában a Wall Street-i óriások, a BlackRock és Fidelity Investments is megérkeztek a kriptoiparba, miután az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyta az első amerikai bitcoin spot ETF-eket. A döntésnek köszönhetően milliárd dollárok érkeztek az intézményi befektetők által a piacba. Az újjáéledés időszaka tehát kezdetét vette, és ki tudja a 2023-ban felhalmozott bitcoinok mekkora profitot termelnek majd a következő években.