A politikusok február 28-ig kaptak határidőt az adományok visszafizetésére

Az Egyesült Államokban több politikus most megtanulta a leckét, hogy kitől fogadjon el adományt (vagy inkább kenőpénzt) és kitől nem. Az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried kéri vissza a korábban elosztogatott több százmillió dollárt. A tisztviselőknek február 28-ig kell visszafizetniük a kapott összeget.

Mint arról mi is írtunk, Sam Bankman-Fried, a becsődölt FTX korábbi vezérigazgatója előszeretettel adott pénzt befolyásos embereknek és politikusoknak. Korábban óriási zúgolódás tört ki, amiért SBF több tízmillió dollárral támogatta az amerikai politikai kampányokat. A címzettek persze tárt karokkal várták a busás adományt és soha, senki nem utasította vissza az FTX vezér nagylelkű felajánlásait. A kocka azonban fordult. Az FTX bizalmas levelet küldött ki a politikusoknak, amelyben arra kéri őket, hogy február 28-ig fizessék vissza a pénzt.

A lépés azt követően történt, hogy az FTX decemberben felhívást tett közzé a kedvezményezettek számára, hogy önkéntesen szolgáltassák vissza a kapott összeget.

Bankman-Fried állítólag 93 millió dollárt adományozott politikai célokra. Az FTX mostani sajtóközlemény szerint, ha az elosztogatott pénzt nem fizetik vissza önként, az adósok “fenntartják a jogot, hogy jogi lépéseket tegyenek a visszafizetés kikényszerítése érdekében, kamatokkal együtt”.

Az FTX 30 éves volt vezérigazgatója 2020 és 2022 között a demokraták második legnagyobb adományozója volt, több mint 37 millió dollárral támogatta a párt választási kampányait.

Az Open Secrets kimutatta, hogy az FTX Digital Markets társ-vezérigazgatója, Ryan Salame ugyanebben az időszakban nagyjából 20 millió dollárral járult hozzá a republikánus jelöltekhez.

Most pedig itt van “unusual_whales” Twitter-felhasználó tweetje, amelyben a kedvezményezettek listáját osztotta meg:

Az FTX jelenlegi vezérigazgatója, John Ray III már megpróbálta az adományokat visszaszerezni, de nehézségekbe ütközhet, mivel a pénz egy részét már elköltötték.

A szövetségi kormány azt állítja, hogy Bankman-Fried visszaélt a fogyasztók pénzével kampánytámogatásokra, ingatlanvásárlásra és kockázati tőkebefektetésekre. Bankman-Fried a múlt hónapban a New York-i szövetségi bíróságon ártatlannak vallotta magát csalás, összeesküvés, a kampányfinanszírozási törvények megsértése és pénzmosás vádjaiban. Jelenleg házi őrizetben van a szülei kaliforniai otthonában a bokájára szíjazott digitális monitorral.

Ha a nyolc vádpont bármelyikében is elítélik, életfogytig tartó szövetségi börtönbüntetés vár rá, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Eközben Ray III kijelentette, hogy a tőzsde helyreállítható, habár ekkora bizalomvesztés után kizárt, hogy valaki még náluk helyezné el a pénzét.