Ekkora blamázst: mindenkinek vissza kell adnia az ajándékba kapott pénzt

Az FTX jelenlegi vezérigazgatója a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt tett tanúvallomásában olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek bizonyítják az FTX korábbi vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried által elkövetett csalást, míg a csődbe ment kriptotőzsdénél ő tartotta a gyeplőt. John J. Ray azt írta, hogy a bizonyítékok erősen arra utalnak, hogy az FTX felhasználói pénzeket összekeverték, részben azért, hogy az FTX 2021 végén kezdődő pazarló “költekezési mámorát” finanszírozzák.

Csak az Alameda Research mintegy 5 milliárd dollárt tapsolt el, és további milliárdokat jelenleg nem lehet elszámolni, miközben Ray nyomon követi az FTX-ből, SBF-től és a különböző fedőcégekből származó kiáramlásokat. Ennek a pénznek egy része – amelyet startupokba való befektetésre, politikusok zsebének megtömésére és alkalmazottaknak nyújtott személyi kölcsönök kifizetésére használtak – elképzelhető, hogy a tőzsde és a kereskedőház által elért nyereségből származik.

A többi pénzt viszont valószínűleg az ügyfelektől tulajdonították el, amely állítólag legalább 2 milliárd dollárt tesz ki. Ez csak egy aprócska része a szövevényes sztorinak, amelyek miatt az amerikai hatóságok Bankman-Friedet pénzmosással, a kampányfinanszírozás megsértésével, valamint értékpapírcsalással vádolnak (SBF az összes vádpontban ártatlannak vallotta magát.)

Erről értelemszerűen majd a bíróság fog dönteni. De van egy másik, bíróságon kívüli kérdés, amelyet a Bankman-Fried által finanszírozottaknak kell eldönteniük: hogy visszaadják-e az FTX vezetőtől kapott pénzt. Az FTX felszámolásával foglalkozó tisztviselők azt mondták, hogy egyelőre peren kívül fogják visszakövetelni a pénzt, bár a jogi helyzet homályos, hiszen sokan jóhiszeműen fogadták és költötték azt el.

Etikai szempontból azonban a dolgok nem is lehetnének egyértelműbbek: bárki, aki pénzt kapott Bankman-Friedtől, kötelességének kellene éreznie, hogy visszaadja azt. Az FTX összeomlása több mint egymillió ügyfelet érintett. Az ő pénzüket valószínűleg a történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalásának finanszírozására használták fel. Tehát a Bankman-Fried univerzumából származó minden dollárt, “piszkosnak” kell tekinteni.

Kínos az FTX-szel egy oldalon szerepelni

Bankman-Fried sokat költött arra, hogy éles eszű cégvezetőként – bár most magát szerencsétlen bolondnak tartja – hamis hírnevet építsen ki magának. Megpróbálta felvásárolni az amerikai politikai apparátust, legalább 40 millió dollárt adva az utolsó választási ciklusban, és pénzt juttatott olyan médiumoknak, mint a ProPublica, a Fox Media, az Intercept, a Vox, illetve a The Block nevű kriptohírportál.

Míg a vállalkozása csalás volt, az SBF által elköltött pénz valódi. A férfi arra törekedett, hogy az emberbarát képében tetszelegjen. Matthew Yglesias politikai szakértő szerint az FTX Future Fund volt talán a legnagyobb szervezet – amíg működött – , mely milliókat adott olyan különböző célokra, mint az állatvédelem, az éghajlatkutatás és a világjárványok megelőzése. De vajon mennyire lehet jótékony célú egy szervezet, ha azt csalással finanszírozzák?

Az Effective Altruist közösségnek írt fórumbejegyzésében Molly Kovite, az Open Philanthropy jogi műveletekért felelős vezetője azt javasolta, hogy a Future Fund kedvezményezettjei ne költsék el a pénzt, mert az FTX felszámolói valószínűleg visszakérik majd azt.

SBF számos kedvezményezettje már visszautalta a kapott összeget, vagy ígéretet tett rá. Több politikus stratégiai lépésként visszaadta a pénzt, hiszen így próbálja enyhíteni az FTX okozta hírnévromlást. Hiszen milyen kínos már, ha egy ismert személy nevét egy bűnszervezettel hozzák kapcsolatba?!

A pénzek visszatérítésével azonban van egy kis bökkenő: a tőke nagy részét már a kedvezményezettek elköltötték. Van cég – például a Semafor – amely azt a blődséget állította, hogy ő visszaadná a pénzt, csak nem tudja, hogy kinek utalja vissza. Az FTX csődeljárásába már több mint 100 szervezet keveredett bele, így az egész ügy még összetettebb, mint amire először számítani lehetett.

Az FTX jelenlegi vezérigazgatójónak van hatásköre arra, hogy visszakérje vagy visszavegye az ajándékba adott pénzeszközöket, amelyeket a csődöt megelőző napokban és hónapokban utaltak ki a vállalatból, de ez jogilag nem lesz egyszerű menet. Ray azzal is érvelhet, hogy az SBF által tett politikai és jótékonysági adományok szinte mindegyike “csalárd átutalásnak” minősül, a különböző csődtörvények szerinti két-négy éves időintervallumon belül.