“A privátcoinokat nem lehet betiltani” – egy friss kriptós kutatás is ezt igazolja

A Copenhagen Business School kutatói által frissen kiadott tanulmány elsősorban a moneróval foglalkozik. A konklúzió azonban az összes privátcoin esetében igaz: a kormányok jobb, ha minél hamarabb elfogadják, hogy ezeket sosem fogják tudni betiltani.

Aki a kódot kontrollálja, az tudja csak szabályozni a privátcoinokat

A monerót nagyjából lehetetlen lesz betiltani, mondja ki a friss kutatás, amit a Copenhagen Business School a Trilateral Research kutatóintézettel közösen dolgozott ki. És hogy ez miért lesz lehetetlen? Egyszerűen azért, mert a privátcoinok esetében soha nem lehet az állam kezében az irányítás – a szabályokat maximum az hozhatja itt meg, aki magát a kódot írja.

A monero privátcoin tranzakciók meglehetősen máshogy működnek ugyanis, mint mondjuk a bitcoin vagy ether fizetések. Míg az utóbbiak visszakövethetők a felhasználó tárcacíméhez, addig a monero esetében a főkönyvön található tranzakciók részletei el vannak rejtve. Ezzel teljes anonimitást tudnak biztosítani mind a küldő, mind a fogadó fél számára.

Ez természetesen nem tetszik a legtöbb államnak. A kutatás szerint azonban nem sok beleszólásuk lesz abba, hogy miként is korlátozzák ezeket a privátcoinokat. „Ha a decentralizált, anonimitást biztosító privátcoinok olyan népszerűek lesznek a jövőben, hogy azokat a felhasználók könnyedén tudják úgy cserélgetni, hogy közben nem kell más valutára átváltaniuk, akkor a szabályozóknak nem lesz eszköze arra, hogy post-hoc szabályozásokat hozzanak ezekre a tranzakciókra,” mondta Rob Gleasure, a Copenhagen Business School egyik kutatója.

„Amit a szabályozók nem fognak fel, hogy azok kontrollálják a privátcoin szabályokat, akik a kódok felett is hatalommal bírnak,” tette még hozzá Gleasure. „Ezt eddig azonban nem értették meg, és teljes tagadásban élnek.”

A privátcoin szabályozással eddig még kevesen próválkoztak, de egyre nagyobb az érdeklődés a kriptopénzek körül

Az biztos, hogy a szabályozók a legtöbb országban egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a kriptopénzek szabályozása felé. A bitcoin szerepe a pénzmosások és illegális kereskedési tevékenységek terén tagadhatatlan. Az olyan darknetes oldalak mint a Silk Road pedig egyértelműen hozzájárultak ehhez a hírnévhez. A privátcoinok eddig azonban nagyrészt ismeretlenek maradtak ilyen szempontból.

Justin Ehrenhofer, aki a Monerónál dolgozik, a Crypto Briefingnek azt is elmondta azonban, hogy nem csak a Monero miatt kellene aggódniuk a kormányoknak. Elmondás szerint rengeteg egyéb kriptopénz ajánl belső, illetve választható biztosági funkciókat, amikre a „szabályozóknak fel kellene készülniük”. Azt is hozzátette, hogy ez alól a bitcoin és az ether tranzakciók sem lesznek kivételek, hiszen már ők is „erősítik a biztonsági lehetőségeiket.”

A monero jelenleg több, mint 2,1 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a 15. legnépszerűbb kriptopénz a CoinMarketCapen. Több tőzsde azonban már jelezte, hogy szívesen szabadulna meg a privátcointól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.