A Ripple jóváhagyást kapott az ír szabályozó hatóságtól, jöhet az európai terjeszkedés

A Ripple hivatalos elismerést kapott az ír Központi Banktól. A jóváhagyás kiterjed a Ripple írországi fióktelepére is. A Ripple mostantól hivatalosan elismert virtuális eszközszolgáltató, azaz VASP (Virtual Asset Service Provider) lett. Ez kulcsfontosságú fejlemény a kiemelten fontos a vállalat azon törekvése szempontjából, hogy kiterjessze tevékenységét Európában.

Egy december 19-i közlemény szerint az Írországi Központi Bank (CBI) engedélyezte a Ripple írországi leányvállalatát, mint regisztrált virtuális eszközszolgáltatót.

A CBI honlapján található információk szerint egy regisztrált VASP megkönnyítheti a digitális eszközök különböző címek vagy számlák közötti átutalását egy magánszemély vagy szervezet nevében. A VASP olyan szolgáltatásokat is nyújthat, mint a kriptovaluták fiat valutákra való cseréje, a digitális eszközök közötti csere, valamint a letéti szolgáltatások nyújtása.

A Ripple további európai terjeszkedést tervez

A Ripple számára az engedélyezés lehetővé teszi, hogy Írországon belül speciális digitális eszközszolgáltatásokat nyújtson, és szolgáltatásait kiterjessze az Európai Gazdasági Térség egészére. Mindez jövőre a Kriptoeszközök piacairól szóló rendelet (MiCA) hatályba lépésével valósulhat meg. Ez a terjeszkedés azonban nagymértékben függ, a további engedélyek megszerzésétől is.

Eric van Miltenburg, a Ripple stratégiai kezdeményezésekért felelős vezető alelnöke lelkesedését fejezte ki a CBI jóváhagyása kapcsán. Azt állítva, hogy a hatóságok felvétele jelentős előrelépést jelent a cég regionális tevékenysége számára.

Miltenburg hozzátette:

“Írország a virtuális eszközök iparágát támogató joghatóságként pozícionálta magát, és következésképpen nagyszerű helyszínként a Ripple-hez hasonló vállalkozások számára, ami megerősíti döntésünket, hogy Írországot válasszuk elsődleges bázisunknak az uniós szabályozás szempontjából. Azzal, hogy Írország – és tágabb értelemben az EU – egyértelmű szabályozási keretet biztosít az ágazat számára, erősíti a digitális eszközök, a fizetések és a fintech ökoszisztéma iránti bizalmat, és bizonyítja elkötelezettségét ezen iparágak hosszú távú fejlődése mellett.”

A Ripple jóváhagyását követően az Írországban bejegyzett VASP-k száma tizenegyre emelkedett. A listában olyan neves szervezetek szerepelnek, mint a MoonPay, a Zodia Custody és az amerikai székhelyű Gemini és Coinbase.

Júliusban a Ripple kulcsfontosságú pontot szerzett az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) ellen. Azt követően, hogy Analisa Torres bíró úgy döntött, hogy a Ripple XRP kriptopénzének bizonyos programozott értékesítései nem sértették az értékpapírtörvényeket. Azonban más, intézményi vevőknek történő közvetlen értékesítések azonban értékpapírnak minősültek.

Ezt követően a cég leányvállalata, a Ripple Markets APAC Pte Ltd. engedélyt szerzett a Szingapúri Monetáris Hatóságtól (MAS) arra, hogy digitális fizetési token szolgáltatásokat nyújtson az országban.