Az amerikai hatóságok ejtették az ügyet a Ripple vezetői ellen

Egy október 19-én napvilágra került bírósági dokumentum szerint az Amerikai Tőzsde- és Értékpapír Felügyelet (SEC) visszavonja azokat a vádakat, amelyeket a Ripple vezérigazgató Brad Garlinghouse és Chris Larsen ügyvezető igazgató ellen hoztak fel. A vádak szerint a két vezető közreműködött abban, hogy az XRP tranzakciók során megsértsék a szövetségi értékpapír-szabályokat. Ezzel pedig a jövő évre ütemezett tárgyalás is elmarad az ügyben.

A SEC újabb veresége csak erősíti a tényt, hogy rosszul látják a helyzetet

Egyértelműen győzelemnek nevezhető a döntés, most már a többediknek a SEC vs Ripple történetben. Azt is fontos kiemelni, hogy mivel önkéntes volt a vádak visszavonása, így újra hasonló már nem hozható fel. Ettől függetlenül a SEC tovább folytatja eljárását a Ripple ellen. Garlinghouse egy közleményben örömét fejezte ki, rámutatva, hogy egyes nem amerikai kriptotőzsdék csaló üzemeltetői helyett a SEC éveken át a jó fiúkat zaklatta. Ez már a Ripple harmadik győzelme volt a SEC ellen. Az első még júliusban történt, amikor egy ítéletben egy bíró úgy döntött, hogy a Ripple nem követett el törvénysértést azzal, hogy az XRP-t kisbefektetők számára elérhetővé tette kriptotőzsdéken.

Viszont Analisa Torres bírónő szerint a cég megsértette a szabályokat azzal, hogy intézményi befektetőknek közvetlenül adott el XRP-t. Ez utóbbi ügy tehát még folytatódik, de a Ripple a most meghozott SEC-visszalépést egyértelmű “beismerésnek” és “feladásnak” könyveli el. Közvetlenül a hírek után az XRP ára közel 5%-ot emelkedett. A SEC természetesen nem adja fel, a júliusi bírósági ítélet ellen is fellebbezést nyújtott be. Azonban az már látható, hogy bár a SEC vezető Gary Gensler szerint majdnem az összes kriptovaluta értékpapírnak számít, az amerikai bírók már többször rámutattak, hogy ez nem ennyire fekete és fehér. És mivel az amerikai kormány nem tervez komolyabb szabályozási keretrendszert a digitális eszközökre bevezetni, úgy tűnik, hogy az amerikai szabályozást a bíróságok fogják majd kialakítani. Úgy egyébként, hogy a Ripple tevékenységének 90%-a most már az Egyesült Államok határain kívül zajlik.