A ritka hegyi gorillákat is a bitcoin bányászat mentheti meg

A Kongó-medence keleti csücskén található a Virunga Nemzeti Park Afrikában. Régóta úgy van benne a közvéleményben, mint a hely, ahol még élnek hegyi gorillák. A Kongói Demokratikus Köztársaságban található parkot az elmúlt évtizedekben az ország háborús helyzete kínozta meg. Az elmúlt években pedig a közbiztonsági helyzet, az Ebola-járvány és a COVID-19 járvány okozott fennakadásokat. A Virunga Nemzeti Park egyébként a világ második legnagyobb trópusi esőerdeje, és az összes még élő hegyi gorilla harmada is itt él.

A Virunga dupla vagy semmire tett fel mindent – sikerrel

Az elmúlt években a turizmus visszaesése a bevételeket is drámai módon lecsökkentette, így a parknak új bevételi forrás után kellett néznie. Ez pedig a bitcoin bányászat lett. Az MIT Technology Review által készített riportban a park igazgatója, Emmanuel de Merode beszélt arról, hogy a turisták száma 40%-kal csökkent. A kieső bevételt pedig a kormány nem tudja és nem is akarja pótolni. Mivel teljesen magukra maradtak, sürgős megoldás kellett. Így a Virunga vízierőművét arra kezdték el használni, hogy nagyjából 200 ezer dollár értékben bitcoin bányászgépet üzemeltessenek. A bányászgépeket egy, a Virunga határán található településen, Luviróban állították fel a kriptobefekető Sébeastien Gouspillou segítségével. Ő egyébként már feltűnt a salvadori Bitcoin Ciy projekt mellett is és más afrikai bitcoin bányászati projekteket is indított.

Ez az egész még 2020 végén történt, azóta pedig folyamatosan termeli a bevételt a 10 zöld konténerben található közel 500 bányászgép. Közben pedig a park stábjának annyira megtetszett a kriptovilág, hogy közel 1,2 millió dollárt is szereztek egy NFT gyűjteményből. Ezt a Christie’s-nél dobták piacra a Virunga ritka hegyi gorilláival. Ami fontos, hogy a 10 konténernyi bányászgépből csak három a Virungáé, a maradék hét a befektetőé, aki viszont fizet az elektromos áramért a parknak. A park igazgatója szerint egy év alatt nagyjából 500 ezer dollár bevételt termelt a bitcoin bányászat a Virungának. Ebből elég sok projektet és munkahelyet tudtak finanszírozni. Ráadásul itt a környezetvédők kritikája sem állja meg a helyét, hiszen teljesen tiszta forrásból származik az energia. És az igazgató becslése szerint ha a bitcoin ára nagyon mélyre zuhan, akkor az energia olcsósága miatt még mindig profitot tudnak majd termelni.