Egy éves bitcoin-kísérleten van túl a belga politikus, vajon sikeres volt?

2022. január végén Christophe De Beukelaer belga parlamenti képviselő lett az első európai politikus, aki bitcoinra váltotta a fizetését. Mik a tapasztalatai egy év után?

A 2022-ben a Humanista Demokratikus Központ (CDH) pártot képviselő Beukelaer döntése indoklásaként New York polgármesterének, Eric Adamsnek a példáját hozta fel, és azt, hogy az amerikai politikusok azon dolgoznak, hogy a szülőföldjük államát vagy városát bitcoin-központokká alakítsák át. A brüsszeli képviselő havi 5500 eurós fizetését a Bit4You kriptokereskedési platform segítségével bitcoinra váltja át.

“Azért hoztam ezt a politikai döntést, hogy bitcoinban kérem a fizetésem, hogy megvédjem a politikai eszméket”jelentette ki Beukelaer. Külön kiemelt négy fontos dolgot a bitcoinnal kapcsolatban: a pénzügyi szabadság és a gazdasági lehetőségek védelme, a pénzügyi analfabetizmus elleni küzdelem és a növekedési modell. Az utóbbi talán a legérdekesebb, mivel a magát “pragmatikus környezetvédőnek” nevező törvényhozó egyértelmű kapcsolatot lát a bitcoin és a környezetvédelem között.

“Mit tesz a központi bank, amikor pénzt nyomtat, ahogyan azt az elmúlt években tette? A végtelen erőforrások illúzióját kelti, és ezzel minden gazdasági szereplőt arra ösztönöz, hogy egyre többet termeljen és fogyasszon”.

Beukelaer sikeresnek tartja a kísérletét, amely egyrészt felhelyezte Belgiumot a globális kriptotérképre, másrészt arra ösztönözte a helyi tisztviselőket, hogy képezzék magukat a digitális eszközökről:

“Sok politikus azt mondta magának: ‘De Beukelaer nem anarchista. Ha őt érdekli a bitcoin, akkor valami érdekes dolognak kell lennie mögötte’.”

A BTC a 2022. januári közel 38 000 dollárról 2023 januárjára, e cikk írásakor 17 246 dollárra esett vissza, de a képviselő már a kezdetektől fogva nem gazdasági stratégiának tekintette kísérletét:

“Ez egy politikai lépés volt, nem pedig pénzügyi gesztus. Mint azok, akik novemberben bajuszt növesztenek a prosztatarák ellen. Ezt a fizetést minden hónapban bitcoinban hidegtárcára tettem, és nem nyúltam hozzá. Nem az volt a célom, hogy kriptóból éljek”.

Európa nehéz idők felé tart – véli a politikus, az energiaellátás és az éghajlat válságára, valamint az autoriter vezetők felemelkedésére hivatkozva. Szerinte a nyugati országok fokozatosan meg fogják érteni a kriptók hasznosságát.