Már az egyik nagy amerikai kenderfeldolgozó is bitcoint bányászik

A Generation Hemp Inc., egy amerikai kenderfeldolgozó vállalat nemrégiben Evergreen Sustainable Enterprises Inc. névre nevezte át magát. Ezzel is jelezni akarják, hogy mostantól a fókuszukba a fenntartható energiaprojektek kerülnek majd. Az első ilyen projektjük egy bitcoin bányászati tevékenység elindítása lesz Costa Ricában.

Az Evergreen komoly bitcoin bányászati tevékenységbe kezd

A lépésről sajtóközleményt is kiadtak, amely szerint egyik leányvállalatuk, a Cryptorica LLC megvásárolta a Toro Energía Sociedad Anonima costa ricai vállalatának 80%-os tulajdonrészét. A Toro birtokában van egy vízierőmű az országban és ennek az erőműnek az energiáját fogják felhasználni bitcoin bányászgépek üzemeltetéséhez. A vízierőművek egyébként még a fenntartható energiaforrások között is a legjobbaknak számítanak, ráadásul kifejezetten stabil és megbízható termelést biztosítanak. A Toro eredeti tulajdonosai, Eduardo és Roberto Kopper megtartják a 20%-os tulajdonrészt és ők is részt vesznek majd a bitcoin bányászati tevékenységben. Maga a Toro által birtokolt erőmű és gát 45 kilométerre van a costai ricai San Josétól két vulkáni kráter között. Az elmúlt években stabilan hozta a 98%-os teljesítményt a teljes munkaidőben dolgozó személyzet ellenőrzése mellett.

Látható tehát, hogy a bitcoin bányászati szektor folytatja átalakulását. Olyan cégek lépnek be a szektorba, akiknek eddig közük nem volt a bányászathoz. Főleg azért, mert nagyon olcsó és fenntartható energiaforrásokhoz férnek hozzá. A bányászgépek ára lecsökkent, szóval ha az energiaköltséget valaki alacsonyan tudja tartani, akkor még alacsony BTC árak mellett is profitot tud termelni. Az Evergreen Sustainable Enterprises vezérigazgatója szerint a bányászati tevékenység megkezdése után azonnal profitot tudnak majd termelni. Ráadásul a cég Costa Rica mellett még további öt helyszínen fog rövidesen BTC-t bányászni, például még Arkansas és Kentucky államban is. Toroban 300 vadiúj gép áll tehát majd üzembe, amelyek még a 16 ezer dollár körüli BTC ár mellett is jó profitot hoznak a cégnek, ha pedig felfelé mozdul majd az árfolyam, akkor még jobb lesz majd a helyzet.