A Sberbank megkapta az engedélyt a digitális eszközök kibocsátására

A Sberbank hivatalosan is engedélyt kapott az orosz központi banktól arra, hogy digitális eszközöket bocsásson ki, illetve ezekkel kereskedjen platformjain.

Az engedély megvan, egy hónap múlva már indulhatnak is a tranzakciók

A Sberbank januárban adta be kérvényét Oroszország központi bankjához, az engedélyt pedig a héten hivatalosan is megadta a szervezet a digitális eszközök kibocsátására. A Sberbank mellett a Lighthouse pénzügyi szervezet is megkapta ezt az licencet. Ennek részeként digitális eszközöket adhatnak ki és ezekkel kereskedhetnek platformjaikon.

Ezt megelőzően februárban már egy szervezetnek engedélyezték ezt; az Atomyze Russia nevű blokklánc platform volt az első, aki lehetőséget kapott erre a központi banktól.

A Sberbank, amely az ukrán konfliktus hatására kénytelen volt kilépni az európai és amerikai piacokról is, most az orosz piacon próbálja az új lehetőségekkel csökkenteni a nyugati szankciók hatását. Ezen új engedély segítségével például üzleti ügyfeleknek tudnak majd saját tokeneket kibocsátani.

A cég által kiadott bejelentésben Szergej Popov, az üzleti tranzakciók divíziójának vezetője, azt mondta, hogy „a vállalkozások egy hónap múlva már elindíthatják az első tranzakciókat a blokkláncon”.

A Sberbank token indulása továbbra is kérdéses

A saját tokenjük, a Sbercoin érkezését már 2020-ban bejelentette a bank. A tokent a J.P. Morgan befektetési óriással közösen alkották meg, hivatalos indulására pedig már az elmúlt hónapokban készültek. Az orosz támadás Ukrajna ellen és az ezt követő nyugati gazdasági szankciók azonban ezt is keresztül húzták a Sberbank számára, akiknek részvényeik egy korábban soha nem látott 74%-ot zuhantak.

A tőzsdei bezuhanás mellett pedig a legtöbb nyugati partnerük is felfüggesztette a kapcsolatot az orosz bankkal. Az jelenleg is kérdéses, hogy a J.P. Morgan is ezen vállalkozások között van-e – ahogy kérdéses az is, hogy a Sberbank token indulását a krízis mennyiben befolyásolja majd.

S bár az orosz központi bank idén három pénzügyi szervezetnek is engedélyt adott a digitális eszközök kibocsátására, a kriptopénzek szabályozása jelenleg is vitatott téma az orosz vezetőség körében. Míg a pénzügyminisztérium részéről érkeztek javaslatok arra, hogy miként lehetne szabályozni a kriptókat, a központi bank eddig egyértelmű veszélyként tekintett rájuk, mely szerintük kockázatos helyzetbe sodorhatja Oroszország pénzügyi stabilitását és az orosz monetáris politika szuverenitását.