A SEC betiltaná a kriptovaluta stakinget?

A Coinbase kriptotőzsde vezérigazgatója, Brian Armstrong szerint olyan pletykák keringenek, miszerint az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a kriptovaluta staking betiltását tervezi.

„Olyan pletykákat hallottunk, miszerint a SEC be akarja tiltani a kriptovaluta stakinget az egyesült államokbeli ügyfeleink számára. Remélem, nem igazak a feltevések, mivel ez szörnyű döntés lenne az USA számára”tweetelte. Hozzátette, hogy egy ilyen szabályozás megakadályozná, hogy a Coinbase és társai kriptovaluta staking szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleik számára.

Ami azt illeti, Gary Gensler, a SEC elnöke korábban már kijelentette, hogy a Howey-teszt alapján (ami szerint megállapítják, hogy egy digitális eszköz értékpapír-e) a stakingre használható kriptovaluták értékpapírnak minősülnek, és ez a hatóságok intézkedését vonja maga után.

A staking során a felhasználók a kriptovaluta tárcájukban lévő eszközök egy részét zárolják azért, hogy támogassák a hálózat működését, amiért cserébe jutalomban részesülnek. Armstrong szerint mindez számos pozitív előrelépést, skálázhatóságot és nagyobb biztonságot hozott a térbe, de főszerepet játszott (és játszik) a kriptovaluták globális elfogadásában is. Éppen ezért úgy véli, a szolgáltatás betiltása negatív hatással lehet a kriptovaluták elterjedésére, tekintettel arra, hogy 2022 negyedik negyedévében mintegy 42 milliárd dollár értékű kriptovaluta volt letétbe helyezve.

A kriptovaluta közösség különbözően vélekedik a Coinbase álláspontjáról: egyesek úgy vélik, a staking korlátozása maga után fog vonni egy komolyabb beszélgetést a kormány kriptovaluta szektorban betöltött szerepéről. Mások szerint a szabályozásra a csalások megelőzése és a befektetők védelme érdekében van szükség, de sokak úgy gondolják, a hatóságok beavatkozása elfojtja az innovációt és lassítja az iparág növekedését. Nos, az egyértelmű, hogy a kriptoipar a fejlődés érdekében több kihívással is szembe fog nézni, ám a szereplőknek érdemes szorosan együttműködnie a szabályozókkal, hogy egy olyan megoldást találjanak, amely lehetővé teszi az innovációt, ugyanakkor a befektetőket is megvédi.