A SEC újra bepereli a LBRY decentralizált tartalom platform szolgáltatót

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) újabb peres ügyet indított az LBRY nevű blokklánc-társaság ellen, akik állítólag nem regisztrált értékpapírokat értékesítettek.

A hétfőn benyújtott bírósági dokumentumok szerint az LBRY peer-to-peer tartalommegosztó hálózatot azzal vádolják, hogy 2016-tól kezdődően „több millió dollár értékű, nyilvántartásba nem vett értékpapírt értékesített a befektetőknek”.

A szabályozó az alperes ellen állandó végzést kér. Emellett betiltaná a további tokenek eladását a „illegálisan szerzett nyereség” miatt.

A SEC szerint az értékpapírokat LBRY Credits (LBC) formájában adták el, amelyeket a befektetőknek úgy kommunikáltak, hogy a cég üzleti tevékenységének finanszírozására és termékének fejlesztésére használják a benyújtott dokumentumok szerint.

Az LBRY egy nyílt forráskódú protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a saját tartalom közzétételét a büntetéstől való félelem nélkül. A SEC szerint az LBC tokeneket befektetési szerződésként adták el amerikai dollár és egyéb nem pénzbeli hozzájárulás fejében.

A LBRY segítséget kért a kriptovaluta közösségtől, ugyanis azt állítják, hogy a teljes szektor veszélyben van, és kitartanak amellett, hogy hiteleik nem értékpapírok.

Illetéktelen értékpapír kereskedés

Különösen figyelemre méltó a SEC által benyújtott dokumentumban azok az állítások, amelyre Grant Gulovsen kriptoügyvéd tweetje hívta fel a figyelmet. Ezek szerint a vádlott cég felkért egy partnert, hogy az LBRY tőkealapjából 40 millió LBC-t használjon fel market maker-ként (MM).

A SEC gyanúja szerint az MM közvetítőként működött, és rendszeresen vásárolt és adott el LBC-t az érvényes piaci árakon. A SEC állítása szerint ezt a tevékenységet azért folytatták, hogy hitelességet adjon ahhoz, hogy a platform képes profitot termelni.

Az LBRY és az Altonomy  2020 júniusában jelentette be market maker partnerséget. A Polychain Capital 7 millió dolláros finanszírozással szállt be az Altonomyba 2019 júliusában.

A 2017-es  ICO őrületet követően a SEC szigorúan ellenőrzi a kriptovaluta és a blokklánc vállalkozásokat. A SEC véleménye szerint ugyanis ezek a vállalkozások  az Egyesült Államok értékpapír szabályozást megkerülve működnek azáltal, hogy nem regisztrált termékeket adnak el befolyásolható befektetőknek.

Ezek közül a legnevezetesebb SEC esetek érintik a Ripple-t, a Block.one-t és a Telegram-ot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.