A Solana blokklánc bemutatása

Mostanában egyre többet lehet hallani egy vadiúj blokkláncról, a Solanáról, amelynek fő védjegye a tranzakciók sebessége. Napjaink túlzsúfolt hálózatait (pl. Bitcoin vagy Ethereum) figyelve ez igen értékes jellemző lehet egy új projekt kapcsán, főleg, ha ez nem megy a biztonság és a decentralizáció rovására. A Solana egyedi módszerrel rendezi a tranzakciókat, hogy így legyen gyorsabb a végrehajtás. A lánc natív tokenje az SOL, ezzel fizetik a felhasználók a díjakat. A blokkláncot magát egy Anatolij Jakovenko nevű fejlesztő alapította még 2017-ben és a Proof-of-History működés segítségével másodpercenként ezernyi tranzakciót képes kezelni.

A Solana egyedi módszere a sebesség növelésére

Egy blokklánc tranzakcióinak sebességét a rendezési sorrend is meghatározza. A Bitcoin esetén a tranzakciók blokkokba vannak rendezve egyetlen időpontra vonatkozóan. Az összes node aztán validálja ezeket a blokkokat, ami pedig értelemszerűen komoly várakozási időt jelenthet. Viszont a Proof-of-History működési elvét az SHA256 hash algoritmus határozza meg. A hash algoritmus egy matematikai függvény, amely az adatokat rögzített nagyságúra sűríti. Az SHA ennek pedig a kriptográfiai változata, amely egyedivé és visszafordíthatatlanná teszi ezt a sűrítést. Az SHA256 segítségével a Solana egyedi kimenetet állít elő a bemenetből, majd ezt a kimenetet használja a következő hash bemeneti értékeként. Így a kimenetben mindig ott lesz a tranzakciók sorrendje, egy hatalmas, egybefüggő lánc formájában. Így pedig egyértelmű a tranzakciós sorrendje és azok feldolgozása is.

A Bitcoinnál ugye egy blokkban rengeteg rendezetlen sorrendű tranzakció található. A validátorok így a Solana esetén sokkal kevesebb információt dolgoznak fel minden blokkban, ez pedig a sebesség növekedését eredményezi. A Solana fejlesztői 8 fő technikai funkciót építettek ki, hogy a blokklánc egy centralizált rendszer képességeit is tudja produkálni. Ezek közé tartozik a Proof-of-History, vagy éppen a Pipelining, ami egy tranzakció feldolgozási egység a validáció optimalizálására. De megemlíthetjük a Cloudbreaket, ami egy felhasználói adatbázis, vagy az Archiverst, ami pedig egy osztott főkönyvi tárhely. Az összes funkció együttesen azt eredményezi, hogy egy blokk feldolgozási ideje 400 milliszekundum, ami a Bitcoin esetén úgy 10 perc.

A blokklánc kriptovalutája

A blokklánc natív tokenje a SOL, amit a felhasználók tranzakciós díjak fizetésére, okosszerződésekhez vagy stakelésre használhatnak fel. A SOL tulajdonosok egyben validátorok is lesznek. A SOL az SPL protokollt használja, ami a Solana standardje, ugyanolyan, mint az ERC20 az Ethereum esetén. A token egyre népszerűbb napjainkban, az év eleje óta 30-szoros növekedést tudott regisztrálni árfolyamában. Eléggé új projektként a Solana azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tényleg rendkívül jó sebességet és skálázhatóságot kínál. A token árfolyama is jól teljesített, tehát befektetőknek és fejlesztőknek egyaránt komoly vonzerőt jelenthet. És hogy az a sebesség tényleg olyan jó-e, azt majd csak akkor tudjuk meg, ha a hálózat tényleg le lesz terhelve majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.