Csúcsra ért a bitcoin hálózat hashrátája

A cikk írásának pillanatában 56500 dollár körül mozgott egy bitcoin ára, ami nem számít történelmi csúcsnak, sőt, attól azért pár ezer dollárral elmarad. Ennek ellenére viszont a a bitcoin hálózat hashrátája (hashrate) megint csúcsra ért. Legutoljára pár hete írtunk egy korábbi csúcsdöntésről. Ugye a hashráta a Bitcoin-hálózat számítási sebességének mérési egysége. Hogy viszonyítani tudjunk, a hálózat 10 Th/mp hashráta esetén képes 10 billió matematikai számítás elvégzésére.

Történelmi csúcson a bitcoin hálózat számítási képessége

Jelenleg a hashráta csúcs a bitcoin hálózatán 179,4 exahash / másodperc, legalábbis a Coin Metrics adatai szerint. Egy bányászati szektorban érdekelt cég technológiai igazgatója szerint a hashráta csúcsának elérését két tényező befolyásolta. Egyrészt a félvezető chipek iránti hihetetlen kereslet, másrészt a bányászgépek iránti érdeklődés növekedése. Ugye a félvezető chipekre a bányászgépek gyártásához is szükség van. A helyzet annyira szűkössé vált, hogy még a 2014-es bányászgépek is profitábilisak tudnak lenni. Hiszen most mindenki bányászni akar, miközben kevés a chip és a gép. Ezért pedig a már meglévő eszközök profitszintje is felértékelődött, egyesek már 85% feletti bányászati haszonnal dolgoznak.

Természetesen a bányászati haszon meghatározására különféle megközelítések léteznek. A legfontosabb figyelembeveendő tényezők a bányászat nehézsége/hatékonysága valamint az elektromos áram ára sok más egyéb mellett. A bányászcégeknél most már szinte minden gép üzembe van állítva és dolgozik, mert még a legrégebbiek is nyereséget képesek termelni. És ha továbbgondoljuk az előbb említett észrevételt a bányászati cég vezetőjétől, akkor valószínűleg a mostani csúcs amiatt következhetett be, hogy a gyártóktól elkezdtek megérkezni az új gépek. Amelyeknek egyébként sok esetben már meg kellett volna érkezniük, de a chiphiány miatt csúszások kezdtek el jelentkezni. És a mostani csúcs annak ellenére érkezett el, hogy nemrégiben 6%-kal növekedett a bitcoin hálózaton a bányászati nehézség. A nehézséget egy pontskálán jelzik, ahol az egy számít a legkönnyebb bányászati helyzetnek. Jelenleg 32,1 billió pontos a bitcoin bányászati nehézsége, tehát most már tényleg masszív munka kell a blokkkok létrehozásához a láncon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.