Itt a SWIFT új dobása a CBDC-k és tokenizált eszközök integrációjára

A nemzetközi bankszövetség, a SWIFT olyan infrastruktúrát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a különböző CBDC-k és tokenizált eszközök integrációját a globális pénzügyi rendszerbe.

A SWIFT egy bankok közötti telekommunikációs eszköz. 200 ország mintegy 11 500 pénzügyi intézményét köti össze az azonnali, súrlódásmentes és határokon átívelő tranzakciók végrehajtásának érdekében. A rendszer nemrégiben bejelentette, hogy infrastruktúrája sikeresnek bizonyult a CBDC-k és tokenizált eszközök integrálásának kísérlete után.

A SWIFT a Capgeminivel együttműködve különböző blokkláncokon sikeresen végrehajtott egy CBDC-to-CBDC tranzakciót. Továbbá a kísérlet során kiviteleztek egy fiat-to-CBDC tranzakciót is.

Tom Zschach, a SWIFT innovációkért felelős igazgatója elmondta, hogy az elért eredmény hozzájárulhat a CBDC-k és a jelenlegi pénzügyi rendszer interoperabilitásához, ami a különböző informatikai rendszerek együttműködésére való képességet jelenti.

„Megoldásunknak köszönhetően a központi bankok egyetlen átjárón keresztül egyszerűen és közvetlenül csatlakoztathatják saját hálózatukat a világ összes többi fizetési rendszeréhez. Ezzel biztosítva a CBDC-k határokon átnyúló fizetését azonnal és zökkenőmentesen.” – fejtette ki Zschach.

A CBDC-k jelenthetik a jövőt?

A Világgazdasági Fórum szerint a tokenizált eszközök piaca 2027-re elérheti a 24 billió dollárt is, amelynek kihasználásával nagyobb piaci likviditást hozhat. A lehetőséget vizsgálva a SWIFT több tokenizálásra alkalmas platform összekapcsolására fejlesztette ki infrastruktúráját. Ennek során 70 piaci forgatókönyvet szimulált a tokenizált kötvények, részvények és készpénz kibocsátására és átutalására vonatkozóan. Másrészt a platform sikeresen szolgált egyetlen hozzáférési pontként ezen eszközök létrehozásához, átruházásához és visszaváltásához egyaránt.

„A tokenizálásban nagy lehetőség rejlik a piacok likviditásának megerősítésé és a befektetési lehetőségekhez való hozzáférés érdekében. A SWIFT meglévő infrastruktúrája biztosíthatja is ezeket, hogy a lehető leghamarabb és legtöbb ember számára valósuljanak meg.” – hangzott el az igazgatótól.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), amely a legrégibb pénzügyi szervezetnek számít, nemrégiben befejezte a CBDC ”mBridge projektjét”. A művelet megkönnyítette 22 millió dollárnyi CBDC átutalását négy ázsiai központi bank Hongkong, Thaiföld, Kína és az Egyesült Arab Emírségek között. Másrészt a svéd központi bank is partnerségre lépett a BIS-szel, valamint Izrael és Norvégia központi bankjaival a határokon átívelő CBDC-fizetések megkönnyítése érdekében.