A szankciók kikövezik az utat a dollár hegemóniája utáni élethez

Nincs olyan hírportál vagy csatorna, ahonnan ne az orosz-ukrán válságról érkeznének percenként friss hírek. Az egész világ sorsát hosszú évekre meghatározó konfliktus miatt komoly pénzügyi szankciókkal sújtották Oroszországot. A szankciók rendkívül súlyosak, meg is mutatták ezzel a globális bankrendszer erejét, ugyanakkor előrevetítik egy olyan világ képét is, ahol ez a globális hálózat jóval kisebb hálózatokra fog szétválni.

A dollár globális dominanciáját is érintik a szankciók

Azzal, hogy néhány orosz bankot leválasztottak a SWIFT rendszerről, komoly csapást mértek rájuk és részvényeik árfolyamára. A rubel értékének elveszítette a felét a dollárral szemben, szóval a hatások elég gyorsan legyűrűztek minden szintre. Sorban lehet olvasni, hogy milyen cégek és országok léptettek életbe szankciókat az oroszokkal szemben. Kezdve a félvezetők szállításának felfüggesztésétől egészen az Apple Pay szolgáltatásainak leállításáig. A legsúlyosabb csapások egyike azonban az volt, hogy befagyasztották az orosz központi bank nemzetközi valutatartalékainak közel a felét. Ennek segítségével pedig Oroszország képes lett volna erősen tartani a rubelt és ellenállni minden szankciónak.

Viszont ennek volt egy nagyon súlyos üzenete is, ami azt mutatta meg, hogy a globális bankrendszer egyáltalán nem független. Hiszen itt most konkrétan azt a feltételezést döntötték romba, amely szerint egy bank tiszteletben fogja tartani egy másik bank vagyonhoz való jogát. És itt jön a képbe ugye a bitcoin, amelynek ugye a mozgását sokféleképpen korlátozhatják országok, de egy tárcát csak úgy nem lehet lefoglalni, mint egy bankban őrzött tartalékot. A jelenlegi helyzetben pedig elmondható, hogy hiába menekülnek sokan az aranyhoz, az arany egyáltalán nem mobil annyira, mint a bitcoin, ráadásul nem őriz tranzakciós előtörténetet sem. Persze az oroszok helyzete nem reménytelen monetáris politikát tekintve sem, hiszen még mindig fordulhatnak a kínai banki infrastruktúra felé. Ez egyrészt lehetővé teszi számukra a kereskedést, másrészt pedig alááshatja hosszútávon is a dollár globális dominanciáját.