A szerbiai Szabadka felkerült a kriptovaluta tulajok térképére

A szerbiai Szabadkán van a legtöbb kriptovaluta tulajdonos az egész Balkánon, derült ki nemrég.

A kriptovaluták még a mostanában gyengélkedő árfolyam mellett is egyre népszerűbbek. Újabbnál újabb felmérések jelennek meg arról, mely országokban népszerűek igazán a digitális valuták. Alapvetően Szerbia nem igazán tűnik ki a kriptotulajdonosok térképen, de most láthatjuk, hogy a szerbek sem vetik meg a kriptopénzeket, sőt.

A Balkán-térséget nézve Szabadkán van a legtöbb kriptovaluta tulajdonos, hiszen Szabadka 2,4 százalékkal megelőzi még Belgrádot is ebben a tekintetben” – ezt már Ivan Andrejević, a CTP Crypto & Consulting cég társalapítója és a Kriptoforradalom (Kripto Revolucija) című könyv társszerzője nyilatkozta a Danas nevű hírportálnak. Andrejević egyúttal a Crypto Traders Balkan nevű szerbiai Facebook-csoport alapítója is.

„A hagyományos fizetőeszközöket gyakran használják bűnözésre, míg a kriptovaluták esetében a forgalom csupán 0,8 százaléka köthető bűnügyi tevékenységekhez. Egyetlen tranzakció megléte garantálja, hogy többé ne lehessen eltüntetni a nyomokat, mert mindaddig, amíg létezik internet, nem lehet törölni az adatokat. Pont ezért nem kedvelik a politikusok sem, mert a korrupció nyomai örökre ott maradnak”- nyilatkozta Andrejević.

Mint azt a kriptoszakértő elmondta, egyre többen érdeklődnek a kriptovaluták iránt a szomszédos Szerbiában is, csakúgy mint a világ többi részén.

„Szabadka már 2009-ben vezető szerepet töltött be a kriptovaluta tulajdonosok között, amikor a bitcoin megjelent a piacon. Ez a tendencia a mai napig érvényes, Szabadka mellett pedig Čačak van még a szerbiai átlag felett” – említette meg a férfi.

Hozzátette, Szerbiában a megfelelő törvények szabályozzák a digitális eszközök birtoklását és az azokkal való kereskedést.