Ukrajna bevezeti a saját digitális központi banki valutát

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij aláírta azt a törvényjavaslatot, amely alapján az Ukrán Nemzeti Bank saját digitális valutát adhat ki. Az új jogszabály egyben igazodik az EU szabályozásaihoz is. Megköveteli a szigorúbb követelmények betartását a fizetési szolgáltatóktól a felhasználók bejelentkezési folyamatában.

Jöhet a digitális valuta a szomszédban

Az ukrán elnök tehát aláírta a “a fizetési szolgáltatókról” szóló törvényjavaslatot, amelyet az ukrán parlament még június 30-án fogadott el. A jogszabály célja, hogy modernizálja és továbbfejlessze a fizetési szolgáltatások piacát, és előnybe részesítse a pénzügyi szektor innovatív megoldásait, foglalta össze az elnöki hivatal a kiadott sajtóközleményben.

Az életbe lépő törvény egyik legfontosabb paragrafusa felhatalmazza az Ukrán Nemzeti Bankot, hogy saját digitális valutát (CDBC) bocsássanak ki. Különféle hivatalok már egy ideje dolgoznak ezen a projekten, amely lehetővé tenné a digitális hrivnya bevezetését. Egy nem olyan régen elvégzett felmérés eredménye szerint az ország nyitott arra, hogy az e-hrivnya megoldáson keresztül kihasználják a kriptoszféra kínálta lehetőségeket.

A jegybank egy egyedi jogszabályi keretrendszert bemutató homokozót (regulatory sandbox) is felállít. Ezzel tesztelni lehet majd az új szolgáltatásokat, technológiákat és eszközöket a fizetési szektorban. A platform lehetővé teszi azt is, hogy a pénzügyi szabályozók közösen és szorosan együttműködjenek az iparág startupjaival és technológiai szolgáltatóival a követelmények jobb megértése végett.

Zelensky

Az új törvény igazodik az EU fizetési szolgáltatókat irányító jogszabályaihoz

Az új törvény most hozzáigazítja az ukrán jogszabályrendszert az EU fizetési jogszabályi keretrendszeréhez. Az ukránok célja ezzel, hogy az ország fizetési rendszerei a jövőben még könnyebben integrálódjanak az Európai Unió fizetési megoldásaihoz. Az új jogszabály most már beépíti az ukrán jogrendbe az olyan fontos pénzügyi előirányzatokat mint a PSD2 – pénzforgalmi irányelv és EMD – elektromos pénz irányelv.

Az új jogszabály ezzel biztosítja a transzparenciát a fizetési szolgáltatásoknál és erősíti az ügyfélvédelmet. Egyúttal a fizetési szolgáltatásban működő vállalatoknak szigorúbb kockázatmenedzsmentet is követniük kell, és mindenfajta intézkedést be kell vezetni a kibertámadások kivédése érdekében.

A sajtóközleményben az elnöki hivatal kiemelte, hogy az új törvény megteremti a feltételeit a nyitott bankolás – open banking koncepciójának is Ukrajnában. A fő cél ezzel, hogy a különféle szolgáltatók és technológiai vállalatok egy egységes fizetési ökoszisztémába integrálódjanak. A hivatal 2023-ra szeretné megvalósítani ezt a nyitott bankolási rendszert.