A szurkolói tokenek nagy ralit nyomtak a FIFA világbajnokság megkezdése előtt

A Socios.com-hoz tartozó CHZ token 11%-ot ugrott egy nap alatt, míg a portugál és argentin nemzeti labdarúgó válogatottak szurkolói tokenjei 50%-kal, illetve 28%-kal emelkedtek a labdarúgó világbajnokság megkezdése előtti felfokozott várakozások közepette.

Az FTX válság által sújtott kriptopiac borús hangulata ellenére a fan tokenek a vasárnap kezdődő 2022-es FIFA világbajnokság előtt a hájp újabb hullámában sütkéreznek. A Chiliz blokklánc natív tokenje (CHZ) 11%-ot emelkedett az elmúlt 24 órában. A Chiliz a legnagyobb rajongói tokeneket létrehozó Socios.com platformot működteti.

Portugália (POR) és Argentína (ARG) labdarúgó válogatottjainak szurkolói tokenjei iránt nagy lesz a kereslet világbajnokság alatt, ugyanis mindkét válogatott nagy esélyes a kupagyőzelemre – írta a Huobi kriptotőzsde elemzőcsoportja egy csütörtöki jelentésében.

A POR token 15%-ot emelkedett az elmúlt 24 órában, és 50%-ot az előző héten, míg az ARG 10%-os napi és 28%-os heti növekedést ért el a FanMarketCap, egy a fan token árfolyamát nyomonkövető oldal szerint.

A szurkolói tokenek teljes piaci kapitalizációja 11%-kal, 399 millió dollárra nőtt az elmúlt 24 órában a CoinGecko adatai szerint.

A CHZ, azaz a Chiliz natív tokenje az elmúlt hét napban felülmúlta a Bitcoin és a CoinDesk Market Index (CMI) teljesítményét is.

Meddig tart ki a szurkolói tokenek lendületele?

A szurkolói tokenek olyan kriptovaluták, amelyek egy közösséghez, például egy sportcsapat szurkolói bázisához való tartozást reprezentálnak. A tokenek birtokosai kifejezhetik támogatásukat egy csapat iránt, miközben konkrét juttatásokat kapnak. Például meccsjegyeket kaphatnak vagy akár valamilyen szintű részvételt is a sportklub döntéshozatalában.

Az elmúlt hetekben tapasztalt rali a labdarúgás legfontosabb eseményének, a négyévente megrendezésre kerülő világbajnokságnak a vasárnapi katari kezdőrúgását előzte meg. A sportesemény december 18-án ér véget. A 32 nemzeti csapat – köztük a futball nagyhatalmak, Brazília, Belgium és Németország – közül világbajnokot avatnak majd.

Az elmúlt hetekben a szurkolói tokenek jobban teljesítenek, mint a szélesebb kriptopiac. Az ugyanis Sam Bankman-Fried kriptobirodalmának csődvédelmet kérő bejelentése miatt vergődik. A krízis érinti az FTX-et és az Alameda kereskedő céget is. Az FTX nagyon mélyen be volt ágyazva a sportvilágban is. Stadionok névhasználati jogait vásárolta meg és szponzori megállapodásokat is kötött sok csapattal.

A CoinDesk Market Index (CMI), amely 168 kriptovaluta súlyozott kosarának árfolyamát követi, az elmúlt 24 órában stagnált, és a héten összességébe 2%-ot esett. A Huobi jelentése szerint a 2022-es világbajnokság után azonban a szurkolói tokenek is veszíthetnek a lendületéből. Ez a hájp lecsengésével alacsonyabb árakat és kereskedési volument eredményezhet.