A Terra alapítóját pénzmosás elkövetésével vádolja a SEC

Szorul a hurok Do Kwon, a Terraform Labs alapítója nyaka körül. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) most pénzmosás elkövetésével vádolja a Terra fejét, miután a projekt mögött álló cég alkalmazottai érzékeny információkat osztottak meg a hatóságokkal.

A SEC arról számolt be, hogy a Terra számlájáról havonta több mint 80 millió dollár értékű LUNA-t (ma már LUNC) és UST-t mozgattak át különböző – elviekben Do Kwon tulajdonában álló – tárcacímekre a „működési költségek fedezésére”. Megjegyezték továbbá, hogy az utalások már hónapokkal a Terra összeomlása előtt kezdődtek, és mivel Kwon elméletileg nem kapott semmilyen hivatalos kifizetést, mindezt kifejezetten gyanúsnak találták. A szabályozók úgy vélik, a férfi a „lopott” pénzzel vásárolt amerikai részvényeket, amivel megsértette a helyi Értékpapírtörvényt. Amennyiben a gyanú beigazolódik, Do Kwon ellen jogi eljárást indítanak az Egyesült Államokban.

A SEC egyébként már korábban is górcső alá vette a Terra működését, és 2021-ben még eljárást is indított Do Kwon ellen, miután több alkalommal is elmulasztotta a projekthez kapcsolódó, fontos dokumentumok benyújtását.

Do Kwon lehet az új Bernie Madoff?

A befektetők többsége mindezidáig semlegesen reagált a szóban forgó hírre, miszerint a Terra alapítója közvetlenül az összeomlás előtt lopott volna tőlük. Akadtak azonban olyanok is, akik nem tudták annyiban hagyni az eseményeket. Michael van de Poppe kriptoelemző szerint Do Kwon nem úszhatja meg mindezt szárazon, és megérdemli a börtönbüntetést. Sőt, a Terra fejét egyenesen Bernie Madoff hírhedt amerikai csalóhoz hasonlította, aki egyébként a világ legnagyobb piramisjátékának a felépítője volt.