A Tether a fedezete mögötti eszközökben növelte az amerikai kincstárjegyek mennyiségét

A Tether USDT stabilcoin fedezete mára teljesen le van fedve az MHA Cayman könyvelőcég által készített legfrissebb megbízhatósági jelentés szerint. A cég megállapította, hogy a Tether összes eszköze legalább 82 424 821 101 dollárt ér, míg az összes kötelezettség (beleértve a kibocsátott stabilcoinokat is) 82 262 430 079 dollárt tesz ki.

A Tether tartalékok helyzete

A jelentés adatai megegyeznek a Tether 2022. március 31-i, nem auditált konszolidált tartalékjelentésében (CRR – Consolidated Reserves Report) szereplő adatokkal. Ez biztosítja, hogy a Tether USDT stabilcoinja – a piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb stabilcoin – valóban teljes mértékben fedezett.

A stabilcoinok olyan kriptovaluták, amelyek értékét a hagyományosan “stabil” fiatvalutákhoz, például az amerikai dollárhoz kötik. Ahhoz, hogy egy stabilcoin működjön, bármikor beválthatónak kell lennie azonos értékű fiatvaluta eszközökre. Ezért a tulajdonosoknak meg kell bízniuk a Tetherhez hasonló stabilcoin-kibocsátókban, hogy nagy és likvid eszközkészletet tartanak fenn az ügyfeleik azonnali kompenzációjára.

Amint azt a Tether csütörtökön bejelentette, ezeknek a tartalékoknak az összetétele jelentősen megváltozott az elmúlt hónapokban. A vállalat kereskedelmi részvénypapír-állománya az előző negyedévhez képest 24,2 milliárd dollárról 20 milliárd dollárra csökkent, míg az amerikai kincstárjegyek állománya 39,2 milliárd dollárra nőtt.

Az MHA Cayman tisztázta, hogy értékelésében nem vette figyelembe a Tether március 31. előtti és utáni tartalékegyenlegét és tevékenységét. Azt is megjegyezte, hogy a Tether jelenleg alperes két folyamatban lévő jogi ügyben, amelyek kimenetele még függőben van.

Tether

Kockázatok a Tether eszközállománya miatt

2021. októberében a Bloomberg riportere, Zeke Faux azt állította, hogy a Tether tartalékainak jelentős részét kínai kereskedelmi papírokban tartják, amelyeket jellemzően megbízhatatlannak tartanak. A Tether ügyvédje ezt cáfolta és kiemelte, hogy a Tether befektetési állományainak túlnyomó többsége jó minősítést kapott a hitelminősítő cégektől. Mindazonáltal a Tether tartalékainak hitelességét már évek óta megkérdőjelezik. A vállalat “adatvédelmi aggályokra” hivatkozva nem hajlandó konkrétumokat közölni kereskedelmi papírállományainak szerződő feleiről.

Ezek az aggályok a vállalatot már pár alkalommal bajba is sodorták. Tavaly októberben a Hindenburg Research 1 milliárd dolláros ‘vérdíjat’ tűzött ki, amelyre bárki igényt tarthat, aki megtalálja a Tether tartalékait. Ugyanebben a hónapban a CFTC 42,5 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Tether-t és a Bitfinexet, amiért “lényeges tényeket mulasztottak el bejelenteni az USDT-vel kapcsolatban“.

A Tether virágzik, a Terra meghalt

Az ilyen félelmek ellenére az USDT mára teljesen visszaszerezte a dollárhoz való rögzítését, miután ebben a hónapban széles körű bizonytalanság rázta meg a stabilcoin piacot az UST miatt. A TerraUSD (UST) – a korábbi harmadik legnagyobb stabilcoin – teljesen leszakadt a dollárrögzítéstől, és elvesztette a befektetők bizalmát.

A Tetherrel ellentétben az UST egy algoritmikus alapú stabilcoin volt, amely programozottan támogatott a LUNA governance token égetésével és veretésével. Az instabilitás és a könnyű coingenerálás azonban végül a teljes elértéktelenedéshez vezetett, így az UST mára szinte teljesen megsemmisült.