A Tether elszakadt az árfolyamrögzítéstől a stabilcoinok válsága közepette

Az elmúlt napok kedvezőtlen hírei tovább folytatódnak, ugyanis a legnagyobb dollárhoz rögzített stabilcoin, a Tether (USDT) elszakadt az 1 dolláros árfolyamrögzítéstől.

A digitális eszköz kedd folyamán rövid időre 5%-ot esett, ami 0,95 dolláros árat jelent az esetében. A visszaesés azonban nem sokkal később mérséklődni látszott, és a stabilcoin feltornázta magát 0,98 dollárig.

Az USDT árfolyama az elmúlt 24 órában. Forrás: CoinMarketCap.

A Tether negatív árfolyamváltozásának az esete a kriptoipar nehéz hete közepette következett be, miután az UST stabilcoin összeomlott, és a bitcoin is egy 10%-os csökkenést ért el.

Az UST összeomlása

Az UST számított a harmadik legnagyobb stabilcoinnak a kriptovaluták világában, ami a múlt hétvégén ért el előszőr néhány centes visszaesést. Azután a néhány centes visszaesésből egy jókora összeomlás következett be, és egészen 0,2998 dollárig csökkent az árfolyama. A CoinMarketCap adatai szerint jelenleg 0,47 dolláros áron lehet vele kereskedni, és piaci kapitalizációja 5,68 milliárd dollár.

Az USDT tulajdonságai

A Tether kibocsátója szerint az USDT-t banki tartalékok és hitelek fedezik, amelyek megegyeznek a forgalomban lévő USDT értékével, vagy meghaladják azt. Az eszköz mögött álló tartalék 83,74% készpénzből és azzal egyenértékű eszközből, 4,61% vállalati kötvényből és nemesfémből, 5,27% hitelből és 6,38% egyéb befektetésből, köztük digitális tokenekből áll.

Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt nap folyamán 300 millió dollárnyi USDT-t váltottak vissza, amely során az USDT-t készpénzes dollárra alakítják át. A művelet során a tartalékokból egy dollárt küldenek a felhasználónak, majd az USDT-t eltávolítják a token készletéből.

Az USDT és az UST két különböző stabilcoinnak számít a piacon. Míg az előbbi mögött a Tether tartalékai állnak biztosítékként, addig az UST egy algoritmikus stabilcoin, amelyet okosszerződések irányítanak.