A Tether stabilcoin nem nyerte vissza a befektetők bizalmát

A TerraUSD algoritmikus stabilcoin összeomlása után a befektetők hite megingott a stabil érmékben és ez a Tethert is elérte. Annak ellenére is, hogy az USDT-nek semmi köze nincs a TerraUSD érméhez, hiszen a TerraUSD egy algoritmus-alapú stabilcoin volt. A Tetherrel kapcsolatban a fő probléma, hogy úgy nőtt óriásira, hogy közben többször is felmerültek kételyek az érme fedezeteként szolgáló források elérhetőségével kapcsolatban. A Curve DeFi tőzsde adatai szerint a befektetők továbbra is folyamatosan más stabil érmékre cserélik Tether érméiket, többek között USDC és DAI tokenekre. Úgy tűnik tehát, hogy az utóbbi 2 év legkeményebb kriptovaluta piaci zuhanásának hevében a múltbeli pletykák emléke is bőven elég ahhoz, hogy a tulajdonosok szabaduljanak az érméiktől.

Rossz az átláthatóság, de tényleges baj még sosem volt

A Curve felületén jelenleg eladásra vagy cserére kínált stabil érmék 65 százaléka Tether. Az eladásra kínált USDT-k értéke mintegy 650 millió dollár. Ez elsőre eltörpül az érme sok tízmilliárd dolláros piaci kapitalizációjával szemben, de ne felejtsük, hogy ez csak az adott pillanatban éppen eladásra kínált érmék száma.  Mindezen folyamatoknak köszönhetően az USDT a dollárhoz viszonyított eltérése már két hónapja folyamatosan nagyobb, mint az USDC és DAI érmék ugyanezen eltérése. Persze mivel stabilcoinokról van szó, így természetesen tized, század, ezred centekről beszélünk, de a jelenség akkor is beszédes.

Számos kriptó trader nyíltan is kritizálta a Tethert, amiért nem osztanak meg elég információt a befektetőkkel az érme fedezetéről. Május óta az USDT érme kapitalizációja 15 milliárd dollárral 66 milliárd dollárra csökkent. Ezzel elfogyott a korábbi hatalmas előnye is, a második legnépszerűbb érme, az USDC előtt. Most már csak 10 milliárd dollár a Tether megmaradt előnye a versenytársával szemben. Miközben a Tether továbbra is igyekszik elosztani az érmével kapcsolatos bármely kételyt, egyesek már fogadásokat kezdtek kötni az érme további lejtmenetére vagy összeomlására. Ennek ellenére mindenképpen szükséges kiemelni, hogy a Tether történetében még soha nem fordult elő olyan, hogy bárki ne tudta volna azonnal visszaváltani az érméjét, amikor akarta. Nemrég pedig még az FTX vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried is védelmébe vette a szerinte feleslegesen ekézett érmét.