Bevezetik a Tether és az USDC stabilcoinokat a Cardano blokkláncon

A stabilcoinok a Tether elindítása óta fontos részét képezik a kriptovaluta szektornak, de a Cardano blokkláncon eddig még nem voltak jelen. Charles Hoskinson, a Cardano alapítója és az Ethereum társalapítója most azonban a Twitteren egy fontos bejelentést tett. Hamarosan érkeznek a stabilcoinok a Cardano blokkláncra is.

Hoskinson tweetje egy válasz volt egy másik Twitter bejegyzésre, amelyet a WingRiders fiókja tett közzé:
“A Wingriders az egyik legizgalmasabb DEX a Cardano hálózaton, és most ők elhozzák a stabilcoinokat is!” – írta tweetjében a Cardano alapítója.

A WingRiders, a Cardano hálózaton működő decentralizált tőzsde (DEX) partnerségre lépett a Milkomeda Alapítvánnyal. Céljuk, hogy bevezessék a két legnépszerűbb stabilcoint a Cardano blokkláncon. A két protokoll a Milkomeda Bridge oldalláncra (amelyet a dcSpark fejlesztett) és annak Ethereum Virtual Machine (EVM) megoldására fog épülni, hogy a Tether és az USDC stabilcoinok kereskedését lehetővé tegyék a Cardano hálózaton.

Hogyan fognak működni a Tether (USDT) és az USDC stabilcoinok a Cardano rendszerében?

A folyamat úgy van tervezve, hogy a felhasználók az Ethereum alapú ERC-20 tokenjeiket a Milkomeda oldalláncra helyezhetik át a Metamask és a Nomad bridge segítségével. A Milkomeda a Cardano oldallánca, amely EVM-eket használ a felhasználók számára fenntartott ERC20 tokenek támogatására (például a Flint tárca vagy a Metamask segítségével).
Ezeket az ERC-20 tokeneket egy gateway (átjáró) fogja lekötni, amely ezután natív tokeneket bocsát ki a Cardano blokkláncán. Ehhez a Flint kriptotárca is használható.

Cardano stabilcoin

Okosszerződéseket fognak használni az USDT és az USDC csomagolt változatainak forgalomba hozatalára

Az USDT és USDC stabilcoinok csomagolt változatai a Cardano blokkláncon fognak megjelenni minden olyan esetben, amikor a stabilcoin ERC-20 verziója bekerül a hálózatba.

A csomagolt tokenek (wrapped tokens) olyan digitális eszközök, amelyeknek az ára megegyezik az alapul szolgáló eszköz árával. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az eredeti digitális eszközt egy csomagba helyezik, amely egyfajta digitális páncélteremként működik, és lehetővé teszi a csomagolt token létrehozását egy másik blokkláncon.

Az ERC-20 tokeneket a Milkomeda Bridge segítségével lehet majd leképezni a Cardano láncra. Amikor az ERC-20 tokenek elérik a hidat, akkor egy okosszerződésen belül zárolják őket. A leképezési protokoll ezalatt 20 előre legyártott USDC tokent bocsát ki, amelyek a Cardano blokkláncon vannak lekötve.

Cardano stabilcoin

Ezek a tokenek a zárolt ERC-20 tokeneket tartalmazó okosszerződésekkel vannak összekapcsolva. A csomagolt ERC-20 tokeneket ezután át lehet küldeni a gatewayből a Flint tárcába. A felhasználók így a WingRiders DEX-en keresztül kereskedésre vagy likviditásnyújtásra használhatják majd a csomagolt tokeneket.

Milyen hatással lesznek a stabilcoinok a Cardano ökoszisztémára?

A stabilcoinok olyan kriptovaluták, amelyek célja, hogy stabil árfolyamú csereeszközként működjenek, amelyek mögött általában valamilyen egyéb eszköz áll fedezetként. A Tether (USDT) és az USDC fiatvaluta fedezetű stabilcoinok, amelyek mögött amerikai dollár áll fedezetként. A Tether Limited (amely a Bitfinex tulajdonában van) kezeli az USDT fedezetét, míg az USDC mögött a Circle áll.

A stabilcoinok hozzáadása a blokkláncához segíthet a Defi ökoszisztéma kiépítésében a Cardano hálózatán is, ösztönözve a fejlesztőket arra, hogy új protokollokat építsenek vagy migráljanak át a hálózatra. A stabilcoinok a Cardano blokkláncon értékmegőrzőként is használhatóak az alacsony volatilitásuk miatt. Emellett a stabilcoinok a DeFi szegmensbe belépő új befektetők számára könnyebb belépési pontként is szolgálhatnak.