A thai hatóság lecsapott: nem lehet többé NFT-kkel, szurkolói tokenekkel és mémcoinokkal kereskedni

Thaiföldön lecsapott a tőzsdefelügyelet a dogecoinra, a shiba inura, az NFT-kre és a szurkolói tokenekre is. A hatóságok szerint az ilyen termékek “nem rendelkeznek egyértelmű tartalommal” vagy “mögöttes értékkel”. A helyi tőzsdék 29 napot kaptak arra, hogy töröljék ezen eszközöket a felületükről. 

A thaiföldi értékpapír- és tőzsdefelügyelet a hétvégén betiltotta a dogecoinhoz és a shiba inuhoz hasonló mémcoinok, a szurkolói tokenek és a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) kereskedését.

A thai hatóság bírálta a “egyértelmű célokkal vagy tartalommal nem rendelkező” eszközökkel való kereskedést, például a mémeken és a művészeten alapuló eszközöket.

Ruenvadee Suwanmongkol, a thai SEC főtitkára közleményében azt írta, hogy a tőzsdéknek megtiltották az olyan kriptovaluták bevezetését, reklámozását, kereskedését, amelyek az alábbi jellemzők bármelyikével rendelkeznek:

  • Nincsenek egyértelmű céljaik vagy tartalmuk, és amelyek árfolyamát a közösségi média trendjei diktálják, vagy mém alapú tokenek;
  • Az influenszerek hírneve által tokenizált, vagy szurkolói tokenek;
  • Olyan digitális alkotás, amely tulajdonjogot biztosít egy tárgyhoz; egyedi és nem cserélhető fel azonos kategóriájú és típusú, azonos összegű digitális tokenekkel, vagy nem helyettesíthető tokenek;
  • Olyan digitális tokenek, amelyeket blokklánc ügyletben hasznosítanak, és amelyeket digitális eszköztőzsdék vagy kapcsolódó személyek bocsátanak ki

A tilalmat múlt héten pénteken fogadták el, és azonnal hatályba is lépett. A helyi tőzsdéknek most 29 napjuk van arra, hogy megfeleljenek a követelményeknek, és töröljék a tiltott kategóriába tartozó tokeneket. A tilalom azonban nem visszamenőleges hatályú, vagyis nincs hatással a múltbeli tőzsdei tevékenységre vagy részvételre.

Miket is tiltanak be Thaiföldön?

A népszerű kriptovaluták, a dogecoin és a shiba inu a mém kategória részét képezik – az év elején 85 milliárd, illetve 13 milliárd dolláros piaci kapitalizációt értek el -, annak ellenére, hogy nincs egyértelműen meghatározott felhasználási céljuk.

A tőzsdei tokenek, mint például a Binance Coint, a Huobi Tokent és másokat, szintén betiltják, mivel ezeket kriptotőzsdék bocsátják ki. A felhasználók, ha ilyen tokenekkel rendelkeznek, kedvezményeket kapnak a kereskedési díjakból vagy más előnyöket, mint például airdropokat.

A szurkolói tokenek a Socios.com-hoz hasonló cégek által kínált kriptopénzek. Ezek egy sportklubot vagy hírességet képviselnek, és lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy egyedi, klubspecifikus jutalmakat és élményeket szerezzenek.

Végül pedig az NFT-k vagy immateriális eszközök blokklánc-alapú digitális reprezentációi, amelyek bizonyítják, hogy a tulajdonosuk a valódi tulajdonosa annak az eszköznek, amelyet képvisel. Az NFT népszerűsége az elmúlt évben megugrott, dollármilliárdokat vonzott, hírességek és befolyásos vállalatok támogatását élvezte, és saját helyet kapott a legendás aukciós házakban. Úgy tűnik azonban, hogy a thai hatóságokat ez nem nyűgözte le eléggé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.