A Tinder csaló állítja, nem a csalás, hanem a bitcoin tette gazdaggá

Simon “a Tinder csaló” Leviev egy interjúban azt állította, hogy a 2011-ben vásárolt bitcoin az, ami gazdaggá tette, és nem kellett ehhez senkit átvernie.

Idén februárban debütált a Simon Leviev (eredeti nevén Shimon Hayut) izraeli szélhámos történetét 3 különböző nő története és leleplező anyaga alapján elmesélt dokumentumfilm. A filmben a férfi a Tinder nevű társkereső alkalmazást használta arra, hogy kapcsolatba lépjen olyan személyekkel, akiket aztán érzelmileg manipulált, hogy anyagilag támogassák pazarló életmódját. Ürügyként azt találta ki, hogy az “ellenségei” elől való meneküléshez van szüksége a pénzre.

Nem meglepő módon, Simon Leviev a film után vált híressé, ugyanis a dokumentumfilm néhány hete vírusként terjedt a Netflixen. Egy nemrég adott interjúban tagadja, hogy az interneten megismert nők kihasználásával jutott vagyonához. Nyomatékosan kijelentette, hogy az őt csalással vádoló nők eltorzítják a tényeket, és ezzel mindenkit félrevezetnek.

Elmondása szerint vagyonát a bitcoinnak köszönheti

Leviev azt is megcáfolta, hogy egy híres gyémántüzletben tevékenykedő üzletember fia lenne, és hogy így mutatkozott volna be a Tinder-párjainak. Annak ellenére, hogy a verziók azt állították, hogy körülbelül 10 millió dolláros vagyonra tett szert a szabálytalan játékaiból, Leviev kifejtette, hogy mindezt a bitcoinnak köszönheti:

“Törvényes üzletember vagyok, tudod, 2011-ben vettem bitcoint, ami [akkor] semmit sem ért, nem kell mondanom, mennyit ér most”.

A Bitcoin a 2011-es csúcspontján körülbelül 30 dollárba került egy token, a mélypontján pedig 1 dollárba. Ha Leviev igazat mond, akkor ma már egy olyan befektetésről beszélhetnénk, amelynek zavarba ejtő hozama 118233% és 3549900% között van. Ahhoz, hogy az állítólagos 10 millió dollárt megkeresse, akkoriban maximum 282 dollárt kellett volna befektetnie.

Ki az a Simon Leviev?

A Tinder csaló című dokumentumfilm szerint Leviev a társkereső alkalmazást arra használta, hogy lányokkal ismerkedjen, és olyanokkal randizzon, akik megfeleltek egy bizonyos profilnak: alapvetően középkorúak, anyagilag függetlenek és hajlamosak arra, hogy manipulálják őket a taktikájával. Találkozásaik során luxushelyszíneken való randevúkkal csábította a lányokat, és felvillantotta állítólagos gazdagságát, amit azzal indokolt, hogy egy gyémántmogul fia.

Egy idő után kapcsolatba lépett partnereivel, elhitette velük, hogy üldözik és fenyegetik, ezért nem használhatta a hitelkártyáit üzleti és személyes kiadásainak kifizetésére. A partnerek kölcsönadták neki a szükséges pénzt. Megtörtént az is, hogy a férfi a kedvesei bankszámla egyenlegeihez mérten túl nagy mennyiségű pénzt kért, ilyenkor a nők kölcsönök felvételére kényszerültek. Egyikük – Cecile – tíz különböző banktól vett fel kölcsönt Leviev segítése érdekében.

Kapott a férfi börtönbüntetést?

Simont a finn hatóságok 2015-ben letartóztatták és bebörtönözték. Ebben a börtönben 2 évet töltött, amíg át nem szállították szülőhazájába, Izraelbe, ahol más csalások miatt akarták felelősségre vonni, amelyeket életének második évtizedében követett el.

Sikerült azonban elkerülnie a börtönt, és két évig szökésben volt az izraeli igazságszolgáltatás elől. Így 2019-ben hazája rendőrségének és az Interpolnak a közös akciója során Görögországban elfogták, és ismét Izraelbe szállították. Itt 15 hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint nem egész 44 ezer dollár pénzbüntetés megfizetésére. A szerencse ismét rámosolygott a szélhámosra, hiszen eredeti büntetéséből csak 5 hónapot ült le, mivel a börtönben töltött idő alatt példás magatartást tanúsított. A jelek szerint ma szabad emberként él Tel-Avivban.

A férfi annak ellenére, hogy mindent tagadott, saját verzióval sosem állt elő. Most azonban tisztázni akarja a nevét.

“Nem vagyok csaló és nem vagyok hamis … Az emberek nem ismernek engem, így nem ítélkezhetnek felettem. Én vagyok a legnagyobb úriember a világon”.