70%-ban kiürült a BEER mémcoin söröspohara egy pillanat alatt

Szomorú és kijózanító történetnek hívhatjuk a Solana blokkláncán futó egyik mémcoin, a BEER körül zajló eseményeket. Ez a coin az elmúlt hetekben emelkedett a figyelem középpontjába, és olyan drámai árfolyam-ingadozást mutatott, hogy komoly aggályokat vetett fel az ilyen és ehhez hasonló internetvezérelt tokenek kockázataival kapcsolatban. A BEER száguldása a klasszikus mémcoin forgatókönyv szerint kezdődött. Megugrott a népszerűsége az online hype és a közösségi médiában tapasztalt felhajtás miatt. Ez a hype azonban magával hozta a egyértelmű veszélyt is.

Ez nem volt más, mint a coin legnagyobb birtokosainak, a “bálnáknak” a hatalmas befolyása. Amikor több “bálna” úgy döntött, hogy kiszáll a projektből, hatalmas eladásaik dominóhatást váltottak ki. A BEER ára néhány óra alatt elképesztő, 70%-os zuhanást produkált, ami a token árát 0,0003 dollárról 0,0001 dollárra rántotta le.

A BEER coin története mindenki számára figyelmeztető jel lehet

A rug pull típusú csalástól való félelem az árfolyamzuhanás után azonnal óriási szintre emelkedett. A rug pull az a típusú csalás, amikor a fejlesztők létrehoznak egy mémcoint, erős marketinggel felhajtják az árát, majd eltűnnek a befektetői pénzekkel együtt. Bár a BEER csapata hevesen tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, az eset rávilágított a mémcoinok sebezhetőségére a nagy tulajdonosok manipulációjával szemben. A változatos tulajdonosi struktúrával rendelkező, jól ismert kriptovalutákkal ellentétben a mémcoinoknál a coinok nagy mennyisége egy kis csoportnyi magánszemély birtokában van.

Ez olyan környezetet teremt, ahol néhány bálna jelentősen befolyásolhatja az árfolyamot, ami rendkívüli volatilitáshoz vezet. Néhány BEER-tulajdonos szerencséjére a token ára a kezdeti eladás után részben stabilizálódott. Persze ekkor már azért elég komoly veszteségek keletkeztek. A BEER jelenleg közel 50%-kal alacsonyabb áron van a zuhanás előtti árához képest, és most 0,00022 dollár körül kereskednek vele, de csak bizonytalanság kering körülötte. A kérdés, hogy ki váltotta ki az egész “majdnem bedőlést”, továbbra is megválaszolatlan. A BEER csapata az előértékesítésen vásároló befektetőkre mutogat. A mémcoin története pedig rávilágít a Solana virágzó mémcoin ökoszisztémájának kétélű kardjára is.