A tüntetések arcai – most elhomályosítva a Signal új funkciójával

Amerika összes államában az utcára vonultak az emberek, és számos másik országban is zajlanak a tüntetések a rendőri brutalitás ellen – legyen szó Angliáról, Új-Zélandról, Kanadáról vagy Brazíliáról. Néhány vállalat pedig nem csak szóban támogatja az társadalmi igazságosságért való harcot; van, aki konkrét lépésekkel áll ki a rasszizmus ellen felszólaló tömegek mellett. Ilyen például most a Signal új homályosító funkciója is.

Már több mint egy hete folyamatosak a tüntetések

George Floyd május 25-én halt meg, és mára már azt is tudjuk hivatalosan, hogy emberölés áldozata lett. És nem is akármilyen emberölésé: egy rendőr vette el az életét, miközben ő percekig könyörgött, hogy nem kap levegőt.

Amerika pedig berobbant, hiszen a rendőri brutalitás és túlkapások már így is hosszú évek óta gyűltek az ország szinte minden pontján. Azóta százezrek vonultak utcára, a legtöbben békés tüntetőként, néhányan gyújtogatva; a rendőrök sok helyen könnygázt vetve próbálták leállítani ezeket. Így nem csoda, hogy az Internetet is ellepték a tiltakozással kapcsolatos jó tanácsok – útmutatók, hogy mit tegyünk és mit nem a tüntetések során, hogy a legjobban védjük magunkat és a körülöttünk állókat. (Mi magunk is írtunk erről, külön kitérve arra, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes tenni manapság, ha tüntetni indulunk.)

Azt pedig már szintén megszokhattuk, hogy a mai „felelős” vállalatok (legyenek azok a helyi kávézók vagy a legnagyobb multik) ilyenkor egy szépen fogalmazott PR-közleményben kiállnak az igazság mellett, és újra megerősítik, amit amúgy is szeretnek minden adandó alkalommal az emberek felé sugallni: számunkra te fontos vagy, ránk számíthatsz, mi ki állunk azért, ami fontos. Volt azonban most olyan vállalat is, aki azért kicsit erősebben lépett fel – a Ben and Jerry’s állásfoglalása például simán állva hagyta a legtöbb hasonló PR-közleményt kiadó vállalkozást.

A tüntetések és tiltakozások arcai – most elhomályosítva a Signal új funkciójával

És vannak olyan vállalatok is, akik a szép szavak mellett konkrét lépésekkel próbálnak segíteni a rasszizmus elleni, és úgy általában a társadalmi igazságosságért folytatott harcban. A Signal titkosított üzenetküldő alkalmazás új homályosítás funkciója például pont erre tökéletes most.

Hamarosan bárkinek az arcát titkosítani tudjuk a Signalon

És hogy miért fontos az, hogy a Signal most piacra dobja az új homályosító funkcióját? Mert a tüntetések során megosztott képeknél ez alapvető fontosságú lehet. Hiszen támogathatja most is fél Amerika például az utcára vonulókat, egy jelentős része továbbra is elítéli őket – arról pedig már nem egy történetet hallottunk, hogy valaki munkáját vagy lakását veszítette el azért, mert véleményét kinyilvánította az Interneten vagy (mint jelen esetben is) az utcára vonulva. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a rendőrök kit és milyen egyszerű okokból vihetnek el néha.

A Signal egyébként viszonylag rövid sajtóközleményt adott ki az új funkcióról, de elmondásuk szerint minél hamarabb elérhető lesz az App Store-ban és a Play Áruházban is, így hamarosan bárkinek az arcát vagy a képeink bármely részét ki tudjuk homályosítani, mielőtt elküldenénk azt valakinek. Ráadásul az adatvédelemre itt is extrán figyelnek, hiszen a teljes homályosítási folyamat az adott készülékeken fog megtörténni, így az eredeti képek még kevesebb eséllyel tudnak kikerülni a nagyvilágba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük