A válságban szenvedő libanoniak a kriptovalutákban látják a kiutat

Egyre több libanoni tekinti a kriptovalutákat a fénynek az alagút végén. Pénzszeréstől kezdve, vagyontároláson át fizetőeszközig, a decentralizált digitális pénz nyújthatja a legjobb megoldást a közel-keleti ország számára. A jelek szerint a kriptovaluták egyre jobban helyettesítik a hiperinflált libanoni fontot vagy a nehezen megszerezhető amerikai dollárt.

A kriptopénz mentőövként szolgálhat a megélhetésükért küzdő libanoniak számára

Az elmúlt években Libanon fenyegető gazdasági és pénzügyi válsággal küzdött. Sőt, a Világbank szerint a világ legsúlyosabbjai között szerepel ezen a listán. A főváros, az egykor “Közel-Kelet Párizsának” nevezett Bejrút, valamikor Svájccal vetekedő offshore banki célpontként volt ismert.

Az ország 2019-ben sodródott válságba, és kormánya 2020 elején nem teljesítette államadósságát, éppen akkor, amikor a Covid-járvány világszerte terjedt.

Libanon

A helyi bankok – a Goldman Sachs szerinti – 70 milliárd dolláros veszteségével, a Fitch előrejelzése alapján az infláció idén várhatóan eléri a 178%-ot. Továbbá az ENSZ becslése szerint a lakosság közel 80%-a a szegénységi küszöb alatt él. Ezen tényezők jelenléte mellett, a kriptopénz kezdett úgy hangzani, mintha egyesek számára a megváltás forrása lenne – jegyzi meg a CNBC egy jelentésében.

A tévécsatorna számos helybélit ért el, akik számára a decentralizált kriptovaluták a túlélés mentsvárát jelenti. Bár a kriptoelfogadás minden esetben más-más formát öltött – a dogecoin bányászattól és a bitcoin kereséstől a tether elköltéséig – ezen libanoni polgárok mindegyike olyan típusú pénzhez való hozzáférést dicsért, amelynek a jelenlegi körülmények között van értelme számukra. Tapasztalataikat legjobban Georgio Abou Gebrael, egy Bejrút melletti kisvárosból származó 27 éves építész szavai írják le. A fiatal férfi jelenlegi jövedelmének felét különböző interneten talált, kriptopénzzel fizetett szabadúszó munkával keresi.

“A Bitcoin valóban reményt adott nekünk. Abban a faluban élek, ahol születtem, egész életemben itt éltem, és a bitcoin segített nekem abban, hogy itt is maradjak.” – mondta Gebrael.

Mások a bányászatban látták meg a pénzkeresés lehetőségét

Mások, mint például Ahmad Abu Daher, a Bejrúti Amerikai Egyetem 22 éves végzőse, a kriptobányászatban rejlő lehetőségeket ismerték fel, mint jövedelmező vállalkozást. Kicsivel több mint két évvel ezelőtt kezdett ether bányászni, amikor az érme még a proof-of-work konszenzusmechanizmusra támaszkodott. A dél-libanoni Litani folyó vízerőművi projektjéből nyert villamos energiát használta. Daher és barátja mindössze három bányászeszközzel kezdte, de azóta létrehozták saját kriptofarmjukat, és már mások számára is üzemeltetnek bányászberendezéseket. Egyikük Rawad El Hajj, egy 27 éves, marketing diplomával rendelkező férfi, aki Daher létesítményében egy tucatnyi géppel bányászik litecoint és dogecoint, és ezzel havonta több mint 400 dollárt keres pluszpénzként.

A Bitcoin és a Tether mind értéktárolási eszközként, mind fizetőeszközként használatos

Az olyan emberek körében, mint Gebrael, a Bitcoin a külföldről érkező fizetések fiat-bankjegyeit váltotta fel. Gebrael szerint az amerikai dollár választása az utalásoknál az eredetileg küldöttnél jóval kisebb összeg megérkezését jelentené, méghozzá fontban.

Marcel Younes gyógyszerész leginkább értékmegőrzőnek használja a kriptót. A férfi 2019-ben az összes pénzét kivette a bankjából, és azóta készpénzének 70%-át bitcoinra váltotta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire megbízható egy olyan eszközben tartani a vagyont, amely az elmúlt évben 70%-ot veszített, Younes azt mondta, hogy nem aggódik túlságosan a BTC árfolyama miatt. Mivel akkor vette tokenjeit, amikor annak ára 20 000 dollár körül volt, és visszaemlékezett arra, hogy a vezető érme három évvel ezelőtt mindössze 3500 dolláron kereskedett.

Más libanoniak jobban bíznak a tetherben (USDT), az amerikai dollárhoz kötött stabilcoinban. “Az USDT eladásával és vásárlásával kezdtük, mert az USDT-re nagyon nagy a kereslet” – ismerte el Abu Daher bányász, aki kriptotőzsdei szolgáltatásokat is kínál.

Bár a kriptók fizetőeszközként való használatát a törvény tiltja, egyre több vállalkozás kezdett el tetherben és más érmékben fizetni. “Rengeteg kávézó, étterem és elektronikai bolt fogad el USDT-t fizetőeszközként, így kényelmes, ha nem fiatban kell költenem, hanem a bitcoin megtakarításaimból” – mondta Gebrael, a fiatal építész, aki minden hónapban a kriptóra támaszkodik a költségvetés foltozgatásában.