Végtelen történet: még mindig sehol a Mt. Gox kártérítés

Még augusztus végén írtunk arról, hogy a Mt. Gox kriptotőzsde károsultjainak várhatóan visszajuttatásra kerülő 140 ezer bitcoin okozta azt a kisebb pánikot, amelyik ismét 20 ezer dollár alá tolta a BTC árfolyamát rövid időre. Néhány napja még mindenki abból a nyilatkozatból következtetett erre, amit a Mt. Gox ügyben a tőzsde vagyonkezelője tett korábban és amelyben a kártalanítási folyamat augusztusi megkezdéséről beszélt.

A Mt. Gox károsultak várhatnak tovább

Azóta viszont augusztus már elmúlt, a bizonytalanság nem. A cikk írásának pillanatában a bitcoin árfolyama éppen valamivel 20 ezer dollár alatt kereskedik. És úgy tűnik, hogy a Mt. Gox jelentette bizonytalanság még egy darabig ott is marad, mint tényező. 2022. augusztus 31-én ugyanis a Mt. Gox vagyonkezelője, Nobuaki Kobayashi egy levélben jelentette be, hogy még mindig folynak az előkészületek a kártalanítások elkezdésére. Ez mindenesetre nem segített a piacok megnyugtatásában. Hiszen még pár nappal ezelőtt mindenki arról a bálnáról beszélt, aki 10 ezer bitcoint küldött szét ismeretlen tárcákba. És a különféle elemzések azt mutatták, hogy ez a 10 ezer BTC valószínűleg a 2011. júniusi Mt. Gox hackelésből származhat.

Gox

Most viszont Kobayashi levelében az áll, hogy a bíróság még mindig csak az előkészületi fázisban van a kártalanítást illetően. Az ügy új információinak megosztására szolgáló hivatalos weboldal szerint a kártalanítást majd egy kijelölt kriptotőzsdén kersztül hajtják végre. Itt kell tárcát regisztrálnia minden érintett ügyfélnek. Úgyhogy száz szónak is egy a vége, a végtelen történet tovább folytatódik és megint nem lehet tudni semmilyen konkrét dátumot a kártalanításról. Az sem ismert, hogy melyik tőzsde lesz a kijelölt kezelő. Szóval a legtöbb károsult és bitcoin influenszer is úgy véli, hogy a tényleges kiutalások idén már el sem kezdődnek.