A Mt. Gox pánik hajtja most lefelé a bitcoin árfolyamát

Augusztus 27-én megint szomorú pillanatot élhettek meg a bitcoin birtokosok. A coin árfolyama ugyanis nem volt képes tartani a 20 ezer dolláros támasztási szintet és becsúszott 20 ezer dollár alá az ár. Azóta visszajött kissé, de a cikk írásakor is éppen csak 20 ezer dollár felett mozog az árfolyam. A negatív irányú árfolyammozgás egyértelműen ahhoz a pletykához köthető, amely szerint az évekkel ezelőtt csődbe ment Mt. Gox kriptotőzsde vagyonkezelője augusztus 28-án több tízezer bitcoint juttat vissza a károsultaknak.

A Mt. Gox kártalanítás – nagyobb a füstje, mint a lángja

Az eléggé valószínű, hogy az, aki már évek óta vár a pénzére a károsultak közül, nagy eséllyel nem fog tovább hodlolni. Plusz ugye akkor 500 dollárt ért egy bitcoin, most pedig ennek negyvenszeresét. Ki hodlolna ilyen haszonkulcs mellett? Ekkora mennyiségű bitcoin kiáramlása a piacra pedig mindenképpen árcsökkentő hatású lenne. Így sok rövidtávú befektető még azelőtt ki akart szállni befektetéséből, mielőtt ez megtörténne. Ez vezetett a mostani árcsökkenéshez. Sajnos nem ismertek a részletek, tehát nem tudni, hogy most hétvégén mennyi bitcoin kerül vissza a károsultakhoz és mi a menetrend. A kijelölt vagyonkezelő, Nobuaki Kobayashi még júliusban mondta azt, hogy augusztus végén elindulhatnak az első kifizetések a károsultaknak.

Gox vélemény

A Mt. Gox ügyhöz kapcsolódó hivatalos weboldalon nincsenek konkrétum, szóval nem tudni, hogy honnan jött ez a mostani pánik. Persze azért azt is tegyük hozzá, hogy a pániknak értelme sincs, hiszen ha az ígért 140 ezer bitcoin kiáramlana a piacra, akkor sem lenne akkora hatás. Nem ez az első eset, hogy ilyen mennyiségű coint ad el valaki. A Glassnode statisztikái egyébként azt mutatják, hogy a teljes bitcoin kínálat mindössze 5% körüli része van profitban. Plusz azon tárcák száma, amelyeknél a coinok nem mozdultak már 2 éve vagy még régebb óta, 10 hónapos csúcsra jutott. Ez pedig azt mutatja, hogy 2022 egészét nézve a hodler szemlélet nem igazán változott.

Bitcoin