A világ leghaladóbb országai a kriptoszabályozás tükrében

A kriptovaluták és a blokklánc hurrikánként tarolta le a világot. Vessünk egy pillantást az iparág legfejlettebb országaira a jogi szabályozás tükrében.

A tavalyi évben a kriptovaluták népszerűek voltak; különösen a Bitcoin vált igazi celebbé. A decentralizáció és a szabadság eszméje folyamatosan ösztönzi az kriptoipar fejlődését, így remélhetőleg hamar magunk mögött hagyhatjuk a múlt régi és elavult eszközeit. A kriptopénz a jövőnk – ha nem, jelenünk – része, és a világ minden országában versenyeznek egy kifinomult szabályozási keret létrehozása érdekében, amely megkönnyíti ezt a növekedést.

Vessünk egy pillantást a legprogresszívabb országokra, amelyek a jogi szabályozáson keresztül vezetik a kriptoipart.

Dubai

Az Egyesült Arab Emírségeket Dubai vezeti progresszív kriptovaluta-szabályozásával, különösen azóta, hogy a Dubai Financial Services Authority (DFSA) konzultációs dokumentumokat tett közzé. Ezen dokumentumok célja a kriptovaluták szabályozási keretének bevezetése. A két konzultációs dokumentumra érkezett visszajelzéstől függően az ügynökség várhatóan 2021 második és harmadik negyedévében fogadja el az új szabályokat.

A közelgő rendelkezések átfogó szabályozási keretet képviselnek, a globális joghatóságok bevált gyakorlatainak felhasználásával. A keret magában foglalja a pénzmosás elleni intézkedéseket is.

Az Egyesült Arab Emírségek első kriptovalutával kapcsolatos szabályai több mint két évvel ezelőtt jelentek meg. 2018 júniusában Abu Dhabi Pénzügyi Szolgáltatások Szabályozási Hatósága (FSRA) útmutatást tett közzé a kriptopénzekről, a tőzsdékről és az ICO-kra vonatkozó szabályozásról. Az FSRA továbbra is aktívan együttműködik a kriptoiparral, és számos hatósági jóváhagyást adott többek között olyan cégeknek, mint például a BitOasis kriptovaluta-tőzsde 2019-ben.

A dubai hatóságok a DMCC-n (Dubai Multi Commodities Center) keresztül adják ki az engedélyeket a kriptovalutákra összpontosító cégeknek, aminek eredményeként a zóna az Egyesült Arab Emírségek leggyorsabban növekvő szabad gazdasági övezete.

Az ország az innovatív technológia, a blokklánc, a dolgok internete és az adatelemzés központja. A Smart Dubai 2021 kezdeményezéssel együtt ezek a tényezők tökéletes helyszínt nyújtanak ahhoz, hogy iparágvezetővé váljanak a kriptovaluták és a blokklánc területén.

Dél-Korea

Még 2020 márciusában a dél-koreai parlament zöld utat adott a kriptopénzek legalizálására. A módosított törvény, amely legalizálta az országban a kriptovalutákat – a speciális pénzügyi tranzakciókról szóló információs törvény – és célja a kriptoipar minőségének szabályozása és ellenőrzése, különös tekintettel a helyi kriptotőzsdékre.

Az új törvény kiterjed a virtuális eszköz szolgáltatók (VASP – Virtual Asset Service Provider) tevékenységére, akik a következő üzleti tevékenységekben vesznek részt:

  • kriptovaluták eladása vagy vétele
  • kriptovalutáról kriptovalutára történő átváltás
  • kriptovaluták átruházása
  • virtuális eszközök tárolása vagy kezelése.

Ezek a tevékenységek elsősorban a kriptotőzsdékhez, a letétkezelő pénztárca-szolgáltatókhoz és az ICO projektekhez kapcsolódnak.

Minden kripto-szolgáltatónak át kell alakítania a pénzmosás elleni (AML – Anti-Money Laundering / KYC – Know Your Customer) rendszereit és regisztrálnia kell magát a koreai pénzügyi szabályozóknál, mielőtt megkezdenék tevékenységüket.

A törvény 2021 márciusában lép hatályba, és kiterjeszti a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni (AML / CTF) szabályozást a virtuális eszközök szolgáltatóira is. A szankciók elkerülése érdekében a cégeknek 2021 szeptembere előtt teljes mértékben meg kell felelniük a jogi szabályozásnak.

Szingapúr

Szingapúr kiegyensúlyozott szabályozási és jogi környezetet kínál a kriptovaluták számára. A szingapúri Monetáris Hatóság (MAS), mint a szingapúri pénzügyi szabályozó testület úgy szabályozza a kripto ökoszisztémát, hogy szem előtt tartja a kripto tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat – például a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását -, ugyanakkor biztosítja, hogy ne fojtsa el az innovációt.

Jogilag Szingapúr semleges rendszert kínál a kriptovalutával kapcsolatos tranzakciók támogatásához. A szingapúri törvényeket előszeretettel alkalmazzák a kriptovalutával kapcsolatos szerződésekben irányadó jogként, mert vitarendezési törvényei rendkívül fejlettek, valamint választottbíróság-barát és semleges.

Ezenkívül a kriptovaluták legálisak Szingapúrban, ezért a kriptovalutákkal kapcsolatos bármely szerződést törvényesnek tekintik. Ez a fő oka annak, hogy Szingapúr, ázsiai kripto-központként jelenik meg.

  • A kripto- cégek, tőzsdék és blokkláncok központja a régióban
  • A fizetési szolgáltatásokról szóló törvény 2020 januárjában lépett hatályba
  • Világos és tömör szabályokat ad az ország kriptotőzsdéinek

A törvény progresszív keretet biztosít, amely szabályozza a fizetési rendszereket és a tokenizációs szolgáltatásokat.

Japán

A japán kriptoszabályozás lehetővé teszi a felhasználók számára a kripoeszközök vásárlását, eladását és birtoklását. Vásárolható tőzsdén, „Bitcoin ATM-ekből” és magánszemélytől egyaránt.

A technológiai innováció hosszú, gazdag múltja mellett Japán globális pénzügyi központ. Így az ország törvényei és üzleti környezete rendkívüli módon elősegíti a blokklánc technológiát, sok blokkláncon futó vállalkozás működik Japánban. Az egy főre jutó alapon az országban az egyik legmagasabb a technológia alkalmazási aránya. Japán jelenleg a jen CBDC (központi banki digitális valuta) használatát tárgyalja (JPY).

Japán erőteljes szabályozási feltételeket vezetett be a kriptoipar számára. 2020 áprilisa óta a kriptotőzsdéknek engedélyt kell szerezniük a működésre.

A japán kriptoeszközök szabályozásáról szóló törvény, a PSA (Payment Service Act) a kriptopénzekről szóló „virtuális valutát” „kripto eszközre” változtatta.

Az ügyfelek védelme szintén prioritás. Az iparág tárt karokkal fogadta a fizetési szolgáltatásokról szóló törvény, valamint a pénzügyi eszközökről és a tőzsdéről szóló törvény módosítását.

A bányászati ​​tevékenység jelenleg nem szabályozott Japánban.

Portugália

A kriptotérben részt vevő emberek Portugáliával kapcsolatos lelkesedésének legfőbb oka az, hogy Portugáliában a kriptovalutákból származó bevételek adómentesek.

Az egyedi kriptoügyletek áfamentesek, nincs nyereség- és jövedelemadó.

Ezek a mentességek nem vonatkoznak a tőzsdékre vagy a startup-okra – ezen esetben a keletkezett jövedelem 21% -át terhelik.

Elméletileg Portugáliában minden bank elfogadja a Bitcoin-t, mivel a portugál pénzügyi hatóságok szerint hivatalosan ugyanolyan, mint bármely más valuta. Néhány bankról azonban ismert, hogy az elmúlt években állítólagos csalások vádjai után blokkolták a Bitcoin és más kriptovaluták tranzakcióit. A Millennium BCP és az Activobank két ilyen bank, amelyek állítólag blokkolták a kriptovaluta tranzakciókat.

A portugáliai Santander Totta kirendeltségek szintén elutasították a Bitcoin tranzakciókat, de később visszaléptek ezen döntésüktől.

Az állampolgársági befektetési program révén az Európán kívülről érkező magánszemélyek portugál állampolgárságot szerezhetnek azáltal, hogy több mint 350 000 eurót fektetnek be ingatlanba, kockázati tőke-alapokba vagy az országban működő vállalkozásokba. Az olyan vállalatok, mint a Global Citizen Solutions, kriptovalutában is elfogadják a befizetést az Arany Visa szolgáltatásért. Jelenleg Bitcoin-ban, Ripple-ben és Ethereum-ban lehet fizetni.

Málta

Málta hollisztikus megközelítést alkalmazott a kriptovaluták irányába, és ezzel a kripto szabályozás úttörőjének nevezte ki magát. A kis mediterrán szigetország az elsők között szabályozta a kriptovaluta üzletágat. Sok kritika érte azonban olyan kérdésekben, mint a szabályozás egyértelműsége, amelyeket a közelmúltban orvosoltak.

Olyannyira, hogy 2020 novemberében a Crypto.com lett az első platform, amely a máltai Pénzügyi Szolgáltatások Hatósága (MFSA) által elvi jóváhagyást kapott. Azóta azonba nem sok minden történt, várjuk a fejleményeket…

Németország

Németország, az egyik legfejlettebb EU-tagállam, GDP-je alapján a világ 4. legerősebb gazdaságával. A világ egyik első országa, amely jogbiztonságot kínált a pénzügyi intézmények számára.

  1. január 1-jétől a kripto-szolgáltatást nyújtó cégeknek be kell szerezniük a BaFin engedélyét (a Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Hatóság). Ez vonatkozik a határokon átnyúló szolgáltatókra is.

Észtország

A balti ország köztudottan élen jár a blokklánc projektek megvalósításban. Észtország célja az innováció támogatása, különösen a pénzügyi és a fintech iparban, azáltal, hogy az ilyen típusú innovációkkal szemben technológiailag semleges álláspontot képvisel.

Ezen álláspontja révén Észtország továbbra is képes új lehetőségeket teremteni mind a kibocsátók, mind a befektetők számára.

Svájc

Svájc pozitív hozzáállást tanúsított a kriptovalutákkal kapcsolatban hosszú ideje. A virtuális pénznemeket eszközként osztályozzák. A svájci törvény kimondja, hogy a kriptotőzsdék és a kriptovaluták mind legálisak, és fizetőeszközként is elfogadottak. A tőzsdéket a svájci szövetségi adóhatóság (SFTA) szabályozza, és ez a hatóság osztályozza a kriptovalutákat eszközként.

Ezért minden kriptovalutát használó vállalatnak vagy vállalkozónak be kell jelentenie azokat éves adóbevallásukban, mivel a svájci vagyonadó hatálya alá tartozik.

Ezenkívül a kriptotőzsdéknek regisztrációs folyamaton kell átesniük, amely során engedélyt szereznek a svájci pénzügyi piac felügyeleti hatóságától (FINMA), ha működni akarnak. A FINMA közzétette az ICO-k számára kidolgozott irányelvek listáját is.

Nemrég, 2020 szeptemberében, Svájc új törvényeket terjesztett elő a blokkláncról és az elosztott főkönyvi technológiáról (DLT). Az új – valószínűleg ebben az évben végrehajtandó – módosítás célja a jogbiztonság növelése és az alkalmazási akadályok enyhítése a blokklánc technológiában.

Magyarország vajon valaha bekerülhet a világ leghaladóbb országai közé a kriptoszabályozás tükrében? Te mit gondolsz?

A Szerzőről

Stier Kata vagyok, jogász, digitális alkotó, blogger. A technológia szerelmese. Három évvel ezelőtt a munkám révén kezdtem el foglalkozni kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával. 2020 nyara óta vezetem blogomat kifejezetten nőknek, hogy közelebb hozzam a Negyedik Ipari Forradalom vívmányait. Mesterséges intellingencia, a ‘dolgok internete’, jövőbeni és kialakulóban lévő technológiák egy hétköznapi negyvenes nő szemével.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kata Stier (@blockchainter)

Stier Kata és a Blockchainter további elérhetőségei:

Facebook: https://www.facebook.com/blockchainter
Pinterest: https://www.pinterest.com/blockchainter
LinkedIn: https://mt.linkedin.com/in/kata-stier-1702a498

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük