Svájc tárt karokkal várja a blockchain startupokat

A svájci szövetségi kormány egy felülvizsgált törvényt terjeszt a parlament elé, amelynek célja azon akadályok felszámolása, amelyek akadályozzák az innovációt a blockchain és az elosztott főkönyvi technológia (DLT) területén.

A november 27-i ülésen a Szövetségi Tanács elfogadta azt a javaslatot, amely a fejlődő technológia jogi keretének javítását szolgálja. A svájci szövetségi pénzügyminisztérium közleménye szerint a lépés célja “a jogbiztonság növelése, az elosztott főkönyvi technológián (DLT) alapuló alkalmazások akadályainak felszámolása és a visszaélések kockázatának csökkentése”.

A jogszabály kilenc szövetségi törvény módosítását indítványozza a civil és pénzügyi törvénykönyvben.

Az alpesi nemzet jól ismert kriptográfia és blockchain szimpatizáns működéséről. A pozitív hozzáállás nem csak a legfelsőbb szinteken, de kantoni és városi szinten is tetten érhető. Zug régió például egyike a kriptovaluta és blokklánc vállalkozások fellegvárának. Itt székel az Ethereum Alapítvány, számos ismert kriptopénz piaci vállalkozás, de a Libra is Svájcban vert tábort.

2018-ban a Szövetségi Tanács arról publikált jelentést, hogy miként és tervezi szabályozni a dinamikusan fejlődő szektort. A jelentés kiemeli, hogy elsősorban a meglévő törvényeket húznák rá a kriptovaluta vállalkozásokra, bár hozzáteszi, az ország értékpapír törvényei ettől még módosításra szorulnak. Szintén 2018-ban a pénzfelügyeleti hatóság új ‘hígított’ fintech licencet vezetett be a kriptovaluta vállalkozásokra.

A friss jelentés utal ezekre a jogszabály módosításokra és kiemeli a 2018. évi jelentés bebizonyította, Svájc meglévő jogi kerete illeszkedik a DLT technológiákhoz. Azt viszont hozzáteszi, bizonyos szegmensekben van még fejlesztési lehetőség.

A svájci parlament várhatóan 2020 elején fog újra foglalkozni a blokkláncok és kriptovaluták szabályozásával.

Fontos megjegyezni, hogy az open source, decentralizált és sokszor anonim kriptográfiai technikai megoldásokat önmagában képtelenség szabályozni, ahogy a Bitcoint se, ami nem rendelkezik hivatalos szervezettel, forráskódja open source és mindenki számára elérhető, letölthető és alkalmazható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük