A világ legnagyobb szerencsejáték piacai

Szerencsejátékok mindenhol és mindenkor

A szerencsejáték minden bizonnyal egyidős az emberiséggel. Különböző szerencsejátékokat játszottak már több ezer évvel ezelőtt is, amelyekből kifejlődtek a mindenki által ismert mai online kaszinó játékok. A szerencsejátékok sokszor ártalmas hatást gyakoroltak a társadalomra, ezért uralkodók vagy parlamentek megpróbálták betiltani őket. Azonban ez egy lehetetlen vállalkozás volt, az emberek játékszenvedélye egyszerűen leküzdhetetlen volt. A mai világban jogszabályok és felügyeleti szervek segítségével próbálják ellenőrzés alatt tartani a játékokat. Természetesen továbbra is vannak tiltott formái a játéknak. Az „itt a piros, hol a piros” típusú játékokat még ma is játsszák. Az online szerencsejátékok párhuzamos fejlődtek a valódi kaszinók, és jelenleg a koronavírus járvány idején virágkorukat élik.

Mielőtt elmerülünk az online szerencsejátékok között, először ismerkedjünk meg a világ szerencsejáték piacával!

A szerencsejáték oázisa Makaó

A szerencsejátékról szinte mindenkinek azonnal Las Vegas jut eszébe a híres a kaszinóiról. Azonban a világban számos országban játszanak szerencsejátékot, és sokak számára meglepetésként hathat, hogy a legnagyobb szerencsejáték piac nem az Egyesült Államokban, hanem Makaón található. Az egykori portugál gyarmat egy igazi szerencsejáték paradicsom, és az állam bevételének 50%-a a szerencsejátékból származik, ami 2018-ban 38 milliárd $-t tett ki. Makaóban a szerencsejáték már 1850 körül is létezett, de igazából csak a huszadik század második felében indult virágzásnak. 1962-ben megalapították a Makaói utazási és szórakoztató ipari társaságot, ami felügyelete alá vonta a szerencsejáték piacot. Az ezt követő évtizedekben a szerencsejáték üzletág folyamatosan fejlődött, és a 2000-es évek elejére már 8 millió turista érkezett a törpeállamba.

Az ezt követő időszakban tovább növekedett a turisták száma és 2013-ban már 30 millióan érkeztek a városba. Az egész világból özönlöttek a turisták Makaóra, mert itt fogadás alapú játékokkal is játszhattak. A többi játék is, mint a huszonegyes, a fan ta, a kenó, a bakkara és különböző nyerőgépek is rendkívül népszerűségnek örvendenek. A makaói szerencsejáték piacot két vállalat a Las Vegas Sands és a Galaxy Entertainment felügyeli. A hivatalos pénznem a hongkongi dollár. Makaó azért különleges, mert ma már Kínához tartozik, ahol viszont tilos a szerencsejáték. A világ legnépesebb országában ambivalensen viszonyulnak a szerencsejátékhoz. Az állami lottójátékban majdnem egy milliárdan vesznek részt, de a legtöbb valódi és online kaszinó be van tiltva.

Játékparadicsom a sivatag közepén: Las Vegas

A második helyen az Egyesült Államok található, amelynek a szerencsepiaca 261 milliárd $-t tett ki, és 1.8 millió embernek biztosítja a megélhetést. A legtöbb kaszinó Nevadában található, aminek az is az oka, hogy számos más amerikai államban tilos a szerencsejáték. Azonban a klasszikus szerencsejátékok, mint totó és lottó az államok többségében engedélyezett és elég népszerű. 2013-ban Nevada, New Jersey, és Delaware államok szabályozták először az online kaszinókat és pókeroldalakat. Azonban az online sportfogadások minden államban be vannak tiltva. Természetesen a szerencsejátékból származó bevételeket tekintve Nevada áll az első helyen. 2015-ben 11 milliárd $ bevétel származott a kaszinó üzletágból.

Apropó, Las Vegas: Elon Musk Las Vegas-i alagúthálózata lehet az USA új turistalátványossága

A második helyen New Jersey áll, ahol 5 milliárd $ jövedelmet termelt a szerencsejáték iparág. Las Vegasban található a legtöbb kaszinó, több mint 100 szalonnal, amelyek 10300 millió $ forgalmat bonyolított le. A legfontosabb játékok közé tartoznak a nyerőgépek, a videó póker, az online fogadás, a lóverseny és a lottózás. Nagyjából négy régióban vannak koncentrálva a kaszinók, méghozzá a North Vegas, Strip, Downtown és a boulder strip. A legnagyobb kaszinó Las Vegasban a Velence, amelynek az alapterülete 243,684 m2 és 2639 nyerőgép és asztali játékkal lehet játszani. A másik jól ismert kaszinó a Palazzo.

Egyesült Királyság a szerencsejáték egyik őshazája

A harmadik helyen az Egyesült Királyság található, amelynek a forgalma 2018-ban 14.4 milliárd fontot tett ki. Az Egyesült Királyság a szerencsejáték egyik őshazájának tekinthető. Számos kaszinó szalon és pókerező helység, bingó és egy szabályozott országos lottójátékot élvezhetnek a brit szerencsejátékosok. Nagy-Britanniában a szerencsejátékot a Szerencsejáték Bizottság felügyeli, amit 2005-ben állítottak fel, miután a munkáspárti kormány úgy döntött, hogy lazítja a szerencsejátékot szabályozó törvényeket. Ez a felügyelet felelős a kaszinók és az online szerencsejátékok ellenőrzéséért. A nem közvetlen módon végzett fogadás óriási mértékben növekedett az Egyesült Királyságban. A 18 életévet betöltött britek játszhatnak szerencsejátékokat kaszinókban és interneten keresztül.

Ausztrália és Szingapúr

A negyedik helyen található Ausztráliában a lakosság 80%-a űz valamilyen szerencsejátékot. Nagyjából 2.9 millió személy játszik pókert, ami a lakosság 16%-nak felel meg. A sportfogadás is nagyon népszerű. Szingapúr szintén egy jelentős szerencsejáték ipari központ. A főbb kaszinók közé tartoznak a Marina Bay Sands és a Resorts World Sentosa, amelyek 2010-ben nyitották meg a kapuikat a közönség előtt. A szingapúri kaszinók főleg lottó típusú szerencsejátékokat kínálnak beleértve a sportfogadást, lóversenyt és online szerencsejátékokat. A kaszinók működését szabályozó törtvényt 2005-ben fogadták el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.