A Visa által kibocsátott tokenek száma meghaladja a forgalomban lévő plasztikkártyák mennyiségét

A Visa, a globális elektronikus fizetések egyik vezető vállalata bejelentette, hogy világszerte több mint 4 milliárd tokent bocsátott ki Visa Token Service (VTS) technológiáján keresztül. Ez meghaladja a forgalomban lévő fizikai plasztikkártyáinak számát is.

A VTS konkrétan a 16 számjegyű Visa számlaszámokat helyettesíti egy digitális tokennel. Ezt csak a Visa tudja feloldani, ezáltal segíti megvédeni magát a számlainformációkat a csalóktól és a rosszhiszemű támadóktól.

Úgy tűnik, hogy a Visa egy év alatt megduplázta a kibocsátott tokenek számát, ami mérföldkőnek számít. Ez egyúttal megerősíti azt is, hogy a tokenek milyen szintű fizetési biztonságot nyújtanak a kereskedőknek, a kibocsátóknak és a fogyasztóknak.

Ezzel kapcsolatban Jack Forestell, a Visa ügyvezető alelnöke és termékigazgatója elmondta:

“A tokenizáció egy egyszerű, mégis hatékony koncepció. Ezt a Visa úttörő módon vezetette be az érzékeny fizetési adatok megőrzés, a csalások megelőzése és a digitális fizetések biztonságosabbá tétele érdekében.”

Visa token

A Visa tokenek az ügyfelek védelmére szolgálnak

A Visa közleményében a tokeneket az online vásárlás ‘biztonsági őreiként’ határozza meg. Ebből a kibocsátókból, elfogadókból, kereskedőkből és fogyasztókból álló teljes fizetési rendszer számos előnnyel profitálhat.

A fizetési vállalat elemzése szerint több mint 8600 kibocsátó és 800 000 kereskedő körében a Visa tokenek 28%-kal csökkentették a csalások arányát és 3%-kal növelték a jóváhagyási arányt, növelve ezzel a kereskedők forgalmát és megtakarítva a csalással kapcsolatos kiadásokat.

Nem csak ez, hanem a tokenekkel kapcsolatos hitelesítés is egy olyan fejlett technológia a Visa számára, amely segít megvédeni az ügyfelek adatait, bárhol is történjenek a tranzakciók. Sőt, ez a fajta hitelesítés olyan tokenekhez és eszközökhöz kötődik, mint a Visa Cloud Token Framework (CTF).

A tranzakciók növekedése és összehasonlítása a Bitcoin Lightning Networkkel

A múlt hónap végén a Visa bejelentette, hogy a tranzakciók száma 16%-kal nőtt az előző évhez képest időszakos alapon. Konkrétan a fizetési óriáscég 2022 második negyedévében összesen 49,3 milliárd fizetési tranzakciót bonyolított le.

Ez megdöbbentő növekedést jelent éves alapon. Ezt a statisztikát a Morgan Stanley a Bitcoin Lightning Network (LN) hálózatához hasonlított, amely a Bitcoin tranzakciók elfogadásához egy másodlagos layer.

A Morgan Stanley szerint az LN lehetővé teszi a felhasználók számára az azonnali Bitcoin tranzakciók indítását. A Lightning Network átlagosan 410%-os robbanásszerű növekedést ért el az elmúlt években.

A cikk írásakor az LN kapacitása 4500 BTC fölött van, és ez több mint 98 millió dollárnak felel meg, amelyet a protokolljában mobilizáltak, hogy gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat tegyen lehetővé.