A VISA automatikus fizetéseket tervez Ethereum tárcákból

Az alapvetően bankkártyáiról és fizetési szolgáltatásairól ismert VISA vállalata már jó ideje foglalkozik a digitális fizetési lehetőségek, programozható fizetések és okosszerződések kutatásával. Egy friss bejelentés szerint a cég lehetővé akarja tenni az Ethereum birtokosok számára, hogy automatikus fizetéseket állítsanak be. A javaslat szerint az ether birtokosok be tudnának állítani majd automatikus fizetési megbízásokat a saját tárcáikra. Így igazából a bankok és egyéb közvetítő platformok szerepe szükségtelenné válna a tranzakciók lebonyolításában.

Az Ethereum automatikus fizetések javaslata már régóta itt van velünk

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy automatikus fizetési megbízásokat beállítani egy bankszámla esetén villámgyorsan lehet. Viszont itt a bankon múlik ennek lebonyolítása. A VISA most viszont egy olyan koncepcióban gondolkodik, ahol a bankokra már nem lenne szükség, az Ethereum tárcákból közvetítők nélkül mehetnének az “utalások”. A javaslatot a VISA központi banki digitális valutákért felelős elnöke írta. Catherine Gu szerint a blokklánc-technológia legnagyobb lehetősége a fizetések számára jelentkezik. Természetesen azzal a feltétellel, hogy a blokkláncok legalább olyan stabilan működnek, mint napjainkban. A javaslat az ún. “Account Abstraction” azaz a Számla Absztrakció segítségével működne.

Ez egyébként az Ethereum fejlesztőinek egyik fő javaslata is az automatikus fizetések eléréséhez okosszerződések segítségével. Ezt Vitalik Buterin javasolta először még 2017-ben EIP-86 számmal. Lehetővé tenné több tulajdonosú fiókok/számlák létezését többaláírásos azonosítás segítségével. Plusz megjelenhetnének olyan nyilvános számlák, amelyeket bárki használhat. Az EIP-86 még nem került bevezetésre az Ethereum hálózatán, viszont az EIP-4337-ben volt egy javaslat egy bizonyos fajta Számla Absztrakcióra protokollváltozások nélkül. A munka tehát még folyamatban van a VISA és Ethereum-fejlesztők között, de azt, hogy ebből mikor lehet valami, nem igazán lehet tudni. Ahogy még az sem ismert, hogy mikor fog megjelenni majd a VISA saját kriptotárcája, amelyhez az utat két októberi bejegyeztetett applikáció kövezte ki.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek