A Wi-Fi, mint orvosi eszköz: így képes monitorozni a szívverést és a légzést

A Taipei-ben megrendezett Computex 2024 során a tajvani Delta vállalat lenyűgöző új technológiákat mutatott be, amelyek forradalmasíthatják a Wi-Fi hálózatok felhasználását. A bemutatott fejlesztések lehetővé teszik az életjelek, például a légzési és szívfrekvencia monitorozását a Wi-Fi jelek interferenciáinak elemzésével.

Új lehetőségek a Wi-Fi használatában

A Delta kutatóközpontjának munkatársa, Dr. Tzi-cker Chiueh bemutatta, hogyan képesek a Wi-Fi jelek észlelni az apró mozgásokat és környezeti változásokat. A Wi-Fi jelek szobai érkezési idejének és szögének precíz mérésével olyan algoritmusokat fejlesztettek ki a vállalat kutatói, amelyek nagy pontossággal képesek követni a légzést.

Pontos érzékelés Wi-Fi jelekkel

A The Register jelentése szerint a légzési frekvencia becslésére szolgáló algoritmus akár 95%-os pontosságot is képes elérni 5 méteres távolságig, míg a szívverés okozta enyhe mozgásokat 83%-os pontossággal észlelték 1 méteres távolságon belül. Ez a technológia forradalmi változást hozhat, ha beépítik az okostelefonokba, megszüntetve a speciális egészségfigyelő eszközök viselésének szükségességét.

Széleskörű alkalmazási lehetőségek

A Delta azonban szélesebb körű alkalmazásokra is törekszik ezzel a technológiával. Felmerül a lehetőség, hogy Wi-Fi hozzáférési pontokkal figyeljék meg a kórházi betegeket vagy az idősek otthonában lakókat, anélkül, hogy biomedikai szenzorokra vagy EKG berendezésekre lenne szükség. A technológia emellett különösen hasznos lehet a forró autókban hagyott gyermekek és állatok észlelésében is.

Biztonság és hálózati teljesítmény javítása

Emellett a környezeti feltételek Wi-Fi elemzésével történő monitorozása optimalizálhatja a hálózat teljesítményét körülményes környezetekben, például a raktárakban, ahol a fizikai változások rontják a jeleket. Az elérési pontok konfigurációjának automatikus beállításával a cél az, hogy a privát 5G hálózatokkal összevethető teljesítményt érjünk el.

Innovatív projektek a Deltánál

Az előadás során a Delta más innovatív projektjeit is bemutatták, például azt, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődése hogyan segíti az olyan fejlesztéseket, mint a GPS nélküli drónokkal történő automatikus 3D modellezés az infrastruktúra ellenőrzéséhez, és a robotok képzése a bonyolult környezetekben való navigációra.

Még nem tudni, mikor kerül sor ezeknek a projekteknek a konkrét termékekké való átalakítására, de a bemutatott demók mindenképpen figyelmet érdemelnek innovatív potenciáljuk miatt.

A Delta új technológiáinak bemutatása a Computex 2024-en világosan megmutatta, hogy a Wi-Fi hálózatok felhasználása messze túlmutathat a hagyományos internetkapcsolaton, és új távlatokat nyithat az egészségügyi monitorozás és a biztonság terén.