A Yale közgazdásza szerint a dollár hamarosan zuhanni fog – a bitcoin lehet a helyzet nyertese

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az amerikai állam komoly gazdasági mentőakciót indított a koronavírus hatására kialakult válság csökkentésére. Ennek azonban hamarosan még komoly következményei lehetnek. A Yale egyik közgazdász professzora már előre is vetítette, hogy szerinte miben fog ez a legjobban megnyilvánulni: az inflációban és a dollár rohamos értékvesztésében.

Zuhanórepülésbe kezdhet az amerikai dollár

Ahogy a koronavírus miatt egyre súlyosbodnak a gazdasági következmények a legtöbb ország kormánya komoly mentőakciókat kezdett el, hogy elkerüljék a legrosszabbat. Ezalól pedig az Amerikai Egyesült Államok sem kivétel. A Trump-kormány már néhány héttel a vírus globális kirobbanása után beindította a gazdasági segélynyújtást és ezermilliárdokat kezdett el pumpálni az amerikai gazdaságba.

A hatás pedig eddig effektív is volt. A Wall Street és a tőzsde a márciusi mélyzuhanás után például az elmúlt hetekben szinte folyamatosan pozitívan zárt, és úgy tűnik, a legtöbben optimistán tekintenek a következő hónapokra is.

A gazdaság fellendítésére elköltött milliárdok azonban nem egy gondosan őrzött széfből kerültek elő. A mentőakciók legnagyobb része frissen nyomtatott pénzből valósult meg. Ez pedig nagyon könnyen egy dolgot eredményezhet: az amerikai dollár inflációját.

A Yale egyik közgazdász professzora, Stephen Roach is alátámasztotta ezt a félelmet. Állítása szerint „az amerikai dollár értéke jelentős zuhanásba fog kezdeni az elkövetkezendő időszakban”, főként a növekvő deficit és az amerikai gazdaság megdönthetetlenségbe vetett hit csökkenése miatt.

A Yale közgazdásza szerint a dollár hamarosan zuhanni fog – a bitcoin lehet a helyzet nyertese

Ez ráadásul könnyen ahhoz is vezethet, hogy az amerikai dollár képtelen lesz a globális tartalékvaluta szerepét betölteni. A maga mögött hagyott vákuumot pedig valaminek muszáj lesz betölteni – mondjuk pont egy inflációrezisztens kriptopénznek.

Az olyan infláció-ellenálló eszközök, mint az arany vagy a bitcoin, ráadásul befektetési szempontból is rivaldafénybe kerülhetnek. Ahogy a dollár devalválódik, a legtöbb befektető olyan lehetőségek után fog nézni, amelyek a fiatpénzekkel ellentétben, képesek megtartani értéküket hosszú távon is.

Hogy a bitcoin mennyire lesz képes betölteni ezt az új szerepet, azt majd az idő megválaszolja. Azonban az amerikai dollár zuhanásának bekövetkezése már egyre biztosabb realitássá válik.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.