A Yale közgazdásza szerint a dollár hamarosan zuhanni fog – a bitcoin lehet a helyzet nyertese

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az amerikai állam komoly gazdasági mentőakciót indított a koronavírus hatására kialakult válság csökkentésére. Ennek azonban hamarosan még komoly következményei lehetnek. A Yale egyik közgazdász professzora már előre is vetítette, hogy szerinte miben fog ez a legjobban megnyilvánulni: az inflációban és a dollár rohamos értékvesztésében.

Zuhanórepülésbe kezdhet az amerikai dollár

Ahogy a koronavírus miatt egyre súlyosbodnak a gazdasági következmények a legtöbb ország kormánya komoly mentőakciókat kezdett el, hogy elkerüljék a legrosszabbat. Ezalól pedig az Amerikai Egyesült Államok sem kivétel. A Trump-kormány már néhány héttel a vírus globális kirobbanása után beindította a gazdasági segélynyújtást és ezermilliárdokat kezdett el pumpálni az amerikai gazdaságba.

A hatás pedig eddig effektív is volt. A Wall Street és a tőzsde a márciusi mélyzuhanás után például az elmúlt hetekben szinte folyamatosan pozitívan zárt, és úgy tűnik, a legtöbben optimistán tekintenek a következő hónapokra is.

A gazdaság fellendítésére elköltött milliárdok azonban nem egy gondosan őrzött széfből kerültek elő. A mentőakciók legnagyobb része frissen nyomtatott pénzből valósult meg. Ez pedig nagyon könnyen egy dolgot eredményezhet: az amerikai dollár inflációját.

A Yale egyik közgazdász professzora, Stephen Roach is alátámasztotta ezt a félelmet. Állítása szerint „az amerikai dollár értéke jelentős zuhanásba fog kezdeni az elkövetkezendő időszakban”, főként a növekvő deficit és az amerikai gazdaság megdönthetetlenségbe vetett hit csökkenése miatt.

A Yale közgazdásza szerint a dollár hamarosan zuhanni fog – a bitcoin lehet a helyzet nyertese

Ez ráadásul könnyen ahhoz is vezethet, hogy az amerikai dollár képtelen lesz a globális tartalékvaluta szerepét betölteni. A maga mögött hagyott vákuumot pedig valaminek muszáj lesz betölteni – mondjuk pont egy inflációrezisztens kriptopénznek.

Az olyan infláció-ellenálló eszközök, mint az arany vagy a bitcoin, ráadásul befektetési szempontból is rivaldafénybe kerülhetnek. Ahogy a dollár devalválódik, a legtöbb befektető olyan lehetőségek után fog nézni, amelyek a fiatpénzekkel ellentétben, képesek megtartani értéküket hosszú távon is.

Hogy a bitcoin mennyire lesz képes betölteni ezt az új szerepet, azt majd az idő megválaszolja. Azonban az amerikai dollár zuhanásának bekövetkezése már egyre biztosabb realitássá válik.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.